Beter plannen doe je zo

november 23, 2015 0 Door Joyce Bouwman

We komen tegenwoordig tijd te kort in ons dagelijkse leven. Thuis, op het werk, met vrienden afspreken: de huidige samenleving vraagt steeds meer van mensen. Wanneer je het te druk hebt, dan is het juist goed om zorgvuldig een agenda bij te houden of meer te gaan plannen. Timemanagement is niet meer weg te denken. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken, zodat je een beter overzicht hebt van wat wél en niet kan en bovendien efficiënter met je tijd omgaat?

Leg je taken vast

Allereerst is het belangrijk dat je jouw taken vastlegt. Zo heb je een overzicht van al jouw afspraken en werkzaamheden. Dit is tevens een uitgangspunt om te kijken waar je eventueel vastloopt in jouw planning of misschien wel tijd over hebt.
Het simpelste om te gebruiken is gewoon een papieren agenda. Maar het meest makkelijk en efficiënt zijn software planning tools die tegenwoordig op de markt zijn.

Deel je taken in

Aan de hand van een agenda of gebruik van software kun je jouw tijd indelen wanneer er afspraken of werkzaamheden op het programma staan. Je komt er dan al snel achter als je een dubbele agenda voert: op één tijdstip past tenslotte maar één afspraak.

Bepaal prioriteiten

Wanneer er knelpunten in de (digitale) agenda verschijnen: bepaal dan je prioriteiten. Probeer je werk of taken te bepalen aan de hand van belangrijkheid. Doorloop je taken en rangschik ze op volgorde.

Wees realitisch

Soms moet je ook niet te veel willen plannen. Dat kan namelijk ten koste gaan van de kwaliteit van je werk of inspanningen. Stel dus reële doelen. Daarbij is het ook belangrijk om marges in te bouwen in jouw tijd. Het is altijd goed om rekening te houden met het feit dat iets langer kan duren.

Luister naar je eigen ritme

Stem je taken of op je eigen (werk)ritme. Bij ieder mens is dat verschillend. De één kan zich beter in de ochtend concentreren. De ander kan dat beter in de avonduren. Dit is vaak ook bepalend voor je productiviteit en het uiteindelijke werk dat iemand oplevert.