Borstvergroting in de praktijk

november 24, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Je leest er vooral veel over in de glossy en glamour tijdschriften, sterren en celebrities die hun borsten laten vergroten. Voor sommige vrouwen zorgt een dergelijke ingreep echt voor een betere kwaliteit van leven, maar we gaan het in dit artikel niet hebben over de morele kant van het borsten vergroten. We willen vooral beschrijven hoe borstvergroting technisch gezien in zin werk gaat.

Implantaten of eigen vet?

Er zijn een aantal materialen dat kan worden gebruikt bij een borstvergroting, zoals implantaten en eigen lichaamsvet, ook wel lipofilling genoemd. Er zijn ook vrouwen die niet zozeer grotere borsten willen, maar wat stevigere borsten omdat hun borsten zijn gaan hangen. In dat geval worden de borsten dus niet vergroot maar gelift.

Intake gesprek

Er volgt altijd eerst voor de operatie een intake gesprek met de specialist die de borstvergroting eventueel zal gaan uitvoeren. Zaken die worden besproken zijn de medische toestand van de patiënt, de verwachtingen en wat de patiënt kan verwachten van de ingreep.

Operatie

Als er uiteindelijk wordt overgaan tot de daadwerkelijke borstvergroting, zal er gekozen worden voor het gebruik van implantaten of het injecteren van de borsten met eigen lichaamsvet, de zogenaamde lipofilling. In sommige gevallen kan er zelfs een borstvergroting plaatsvinden zonder operatieve ingreep. We zullen in dit artikel borstvergroting met behulp van implantaten bespreken.

Grotere borsten door implantaten

Deze operatie vindt plaats onder volledige narcose waarbij er een incisie wordt gemaakt onderaan de borsten, rond de tepel of in de oksel. Het plaatsen van de implantaten via de oksel is wat gecompliceerder voor de plastische chirurg om uit te voeren, maar het voordeel is wel dat er natuurlijk geen littekenweefsel zichtbaar is rond de borsten. Via de incisie zullen de implantaten worden aangebracht. Meestal worden bij deze behandeling siliconen implantaten gebruikt omdat dat in veel gevallen tot goede resultaten leidt. Tegenwoordig wordt er in veel gevallen gekozen voor zogeheten anatomisch gevormde implantaten die voor een wat natuurlijker aangezicht zorgen. Dat wordt bereikt doordat de implantaten aan de bovenkant wat minder zijn gevuld dan aan de onderkant.
De operatie duurt ongeveer twee uur en er kan door de plastisch chirurg worden gekozen uit verschillende methoden. De siliconen implantaten kunnen worden geplaatst onder de borstspier en boven de borstspier. Voor plaatsing boven de borstspier wordt meestal gekozen bij wat grotere borsten en als de borstspier goed ontwikkeld is. Als er sprake is van kleine borsten en weinig weefsel wordt er meestal gekozen voor plaatsing van de implantaten onder de borstspier.