Kentekenende geschiedenis

november 24, 2015 0 Door Lieke Knoppert

Vandaag de dag zijn auto’s niet uit het straatbeeld weg te denken in Nederland. 120 jaar geleden was dat nog heel anders. In 1896 reden de eerste auto’s hier door de straten. Zonder kenteken. Twee jaar later werd dit toegevoegd. Iets meer dan vijftig jaar verder volgde het nationale nummerbord, waarmee de auto’s een ‘identiteit’ kregen. En die gele, reflecterende borden zijn eigenlijk best interessant.

Verdrag van Genève

Tot de jaren vijftig moest elke provincie één of twee vaste letters gebruiken, gevolgd door een maximum van vijf cijfers. Dat was om aan te tonen waar de auto vandaan kwam. In 1951 voerde Nederland, als eerste land, een nationaal nummerbord in. Dat was ons land verplicht, aangezien ze in 1949 het Verdrag van Genève had ondertekend. Op het bord kwamen in totaal zes cijfers en letters te staan. In deze tijd reden in Nederland zo’n 139.000 auto’s rond.

Toename aantal auto’s

1958: massamotorisering. Toe te wijzen aan de komst van de gezinsauto. In de jaren zeventig was het aantal auto’s al toegenomen tot 2.405.000. Zeventien keer zoveel auto’s dus als twintig jaar eerder. De auto werd namelijk voor steeds meer gezinnen met een modaal inkomen betaalbaar. In 2014 stonden er in Nederland bijna acht miljoen auto’s geregistreerd. Iets minder dan de helft van de bevolking beschikt dus over een auto. Wat wel te merken is aan de ‘goed’gevulde parkeervakken. Wat wonderbaarlijk is, is dat er nog altijd maar zes tekens worden gebruikt voor op de platen.

Elfde serie

Sinds de invoering van het nationale nummerbord is de RDW – Rijksdienst voor het Wegverkeer – in 2015 begonnen aan de elfde serie van kentekencombinaties voor personenauto’s. Op een gegeven moment zijn de unieke combinaties met letters en cijfers in een serie op. Auto’s die in 2015 worden ingevoerd, krijgen een nummerbordcombinatie (link: https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Uitleg-over-de-cijfers-en-letters-op-de-kentekenplaat.aspx) met: XXX-99-X (X = letter, 9 = cijfer).

Geen hergebruik

Kentekens mogen niet worden hergebruikt. Ook niet als een nummerbord, met de bijbehorende auto, al lang geleden naar het autokerkhof is gebracht. Geen autoreïncarnatie dus. Doordat de combinaties bij een bepaalde tijdsperiode horen, mogen ze niet worden hergebruikt. Een kenteken is aan een auto verbonden, daarom kan er bijvoorbeeld aan de hand van het nummerbord gekeken worden wat voor autoverzekering (link: https://www.pricewise.nl/autoverzekering/autoverzekering-vergelijken/) het best is voor jouw auto.

Duplicaatcode

Het is je vast weleens opgevallen. De kleine 1 (en soms 2 of 3) boven het streepje na de eerste combinatie op het nummerbord. Wat betekent dit cijfertje genaamd duplicaatcode (link: http://www.kentekenplaatmaken.nl/toelichting.php)? Het betekent dat er een of meerdere keren een nieuwe kentekenplaat is aangevraagd. Dat kan in verband met vermissing of diefstal worden gedaan. Aan het kentekennummer verandert verder niets, tenzij kentekenplaat en -bewijs beide kwijt zijn.

Verboden lettercombinaties

Zeker, er zijn regels voor het maken van de nummerborden. Zo mogen klinkers niet worden gebruikt, en de C en de Q ook niet: die lijken te veel op een nul. Door dit verbod kunnen er geen rare, ongewenste woorden ontstaan. Verder zijn bepaalde combinaties verboden, zoals GVD, NSB, TBS, KKK, PSV en SS. Wel zo netjes.

Lachwekkende samenstellingen

Niet overal zijn de regels hetzelfde als in Nederland. De Duitsers zijn er bijvoorbeeld heel goed in om, voor ons, soms lachwekkende combinaties te maken. Scheld- en seksueel getinte woorden sjezen je soms voorbij op de Duitse wegen. Mochten dat nou juist woorden zijn waar sommige mensen nog altijd van moeten giechelen. Voor je het weet scheur je langs teksten en woorden als KUS ME, DOPE, BIER, ODOL en BOEF. In Nederland niet. Nee hoor, wij zijn weer kentekenend braaf.