Bar- en QR codes

januari 16, 2015 0 Door cousine

Automatisering heeft het leven van de mens een stuk makkelijker gemaakt en vooral het leven van de werkende mens. Als je werkt met grote aantallen producten en/of mensen zul je ook vaak met bar- en QR codes gewerkt hebben. Dankzij deze grappige streepjespatronen ziet ons leven er een stukje aangenamer uit.

Barcodes kennen we allemaal van de producten op onze dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Vooral de caissière heeft hier gemak van want hij of zij hoeft geen bedragen meer uit haar hoofd te weten. Door de barcode langs een scanner te halen wordt de centraal opgeslagen prijs van het artikel opgehaald door het kassasysteem en komt in de display van de kassa te staan. Als consument is het ook gunstig want men hoeft niet meer zo erg op te letten of de caissière wel de goede prijs aanslaat en of hij of zij wel doorheeft dat het artikel deze week in de aanbieding is.

QR code printen is pas later uitgevonden. QR code is de 3D uitvoering van de streepjescode die we kennen van de barcode. QR codes worden steeds vaker gebruikt. Je ziet ze tegenwoordig al vaak op visitekaartjes staan. Als je ze scant met je mobiele telefoon, kun je direct de gegevens van de persoon van het visitekaartje bekijken.

Parkeergarages maken ook gebruik van barcodes of QR codes. Je krijgt bij het binnengaan van een parkeergarage een kaartje met zo’n code en daar staat in opgeslagen jouw tijd van binnenkomst. Als je weer wegwilt, nadat je je boodschappen hebt gedaan bijvoorbeeld, kun je betalen door dit kaartje in een automaat te stoppen. Dankzij barcode printen of QR code printen is bekend hoe lang je de auto in de parkeergarage hebt laten staan. Je betaalt wat nodig is en krijgt je kaartje weer terug. Er is nu centraal opgeslagen dat jij betaald hebt en daarom kun je zonder problemen ook weer uit de parkeergarage.