Afvallen met dieet

maart 20, 2015 0 Door afvallendieten

Tegenwoordig is meer dan 50% van de wereldbevolking te dik.  Om af te vallen kiezen veel mensen ervoor om een dieet te gaan volgen. Er zijn veel verschillende dieetvormen die allemaal hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben. Toch kunnen we ook een rode draad ontdekken in al die diëten. In dit artikel lees je waarom diëten (bijna) altijd mislukken.

Het geheim waarom afvallen met een dieet vaak mislukt

Het grote geheim waarom afvallen met dieet vaak mislukt is dat mensen terug vallen in oude gewoonten. De meeste diëten werken niet aan de gedragsverandering die nodig is om structureel af te vallen. Net als stoppen met roken vergt ook afvallen een gedragsverandering, ook wel gedragsinterventie genoemd. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je tijdens het afvallen niet bewust bent van de verandering ten aanzien van je eet- en beweeggewoonten die noodzakelijk zijn en het dieet hierin niet voorziet gaat het mis.

Moet ik dan geen dieet volgen?

Nee een dieet kan nog steeds een goede oplossing zijn. Bedenkt wel dat er meer komt kijken bij afvallen dan alleen even een tijdje minder of anders eten. Wanneer je gaat afvallen met een dieet kies er dan altijd voor om dieet te gaan volgen die ook aan gedragsinterventie heeft gedacht. Dan nog is het geen garantie dat het zal lukken maar de kans zal zeker toenemen.

Verder is het belangrijk dat er nazorg is. Er komen altijd momenten dat je terug wilt vallen op oude gewoonten. Dit kan zijn door negatieve gebeurtenissen, emoties, overmoed of andere omstandigheden. Dan is het belangrijk dat je geleerd hebt deze situaties te signaleren en vervolgens hulp kunt zoeken bij een diëtiste, afvalcoach of andere vorm van ondersteuning weet aan te boren. In de praktijk blijkt dat wanneer dit aanwezig is het verval veel minder is en mensen veel langer op hun streefgewicht weten te blijven.

Afvallen met welk dieet?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Per persoon is het verschillend welke manier het beste gaat werken. Kern van het probleem van overgewicht zit meestal in de voeding (snelle koolhydraten). Kies daarom voor een eiwitdieet die rekening houdt met gedragsinterventie.