10 tips om een betere leider te zijn

10 tips om een betere leider te zijn

augustus 16, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Als je voor de eerste keer in een managementpositie zit, dan wordt er ook verwacht dat je een leider voor je team bent. Hier zijn een paar tips om dit te verbeteren:
Coach jezelf. Vraag jezelf af wat voor leider je bent. Wat zijn je sterke punten? Waar moet je nog op werken? Verbeter zo nodig in deze gebieden.
Focus op goede communicatievaardigheden. Communicatie is de sleutel tot succes. Als leider moet je dit gedeelte dus goed beheersen, zodat je je team kunt inspireren, beïnvloeden en tot actie kunt aanzetten.

goede manager

Wees positief

Mensen hebben een positieve, energieke en motiverende leider nodig. Moedig team-interactie toe. Leiders moeten ook voor onderlinge communicatie in het team zorgen. Zo’n aanpak leidt uiteindelijk tot een betere teamspirit en dus betere resultaten. Om uw uitstraling en verhaal voortaan positief te richten op uw personeel kunt u ook allerlei trainingen en cursussen voor storytelling volgen.

Wees bereikbaar

Blijf bereikbaar voor je team en wees open voor ideeën  Dit moedigt creativiteit aan en werkt motiverend.
Pak slechte prestaties onmiddellijk aan. Slechte prestaties moeten meteen worden aangepakt. Doe dit wel vanuit een ondersteunende visie zodat je de betreffende persoon motiveert om te verbeteren. Als dit niet werkt neem dan verdere maatregelen. Begin wel altijd met de veronderstelling dat je de prestatie wil verbeteren en inspireren zodat hij of zij het beste uit zichzelf haalt. Leer de slechte prestaties te onderscheiden en haal ze er dus uit.

Leer van je fouten

Veel managers zijn bang om te falen, omdat ze denken dat dit iets slechts is. De enige manier om niet te falen is door geen risico’s te nemen en dus geen voortgang te boeken. En juist geen vooruitgang is een enorme fout. Wees niet bang om te experimenteren, denk out-of-the-box. Mocht het fout gaan, leer hier dan van en probeer iets anders!
Respecteer anderen. Een werknemer is geen machine, dus behandel hem als een mens. Behandel anderen zoals je zelf zou willen worden behandeld.
Heb een visie op lange termijn. Als je een goede visie hebt, denk dan niet dat je klaar bent. Een leider moet ook altijd voorbij de lopende projecten kijken. Wat wil je in de toekomst bereiken? Wat wil je proberen? Denk altijd een paar stappen vooruit.

Wees nederig

Laat je succes je niet naar je hoofd stijgen. Dit is erg gevaarlijk. Alles kan snel veranderen en we moeten ons daar op aanpassen. Wat gisteren goed ging kan vandaag anders gaan. Blijf niet op behaalde resultaten steken maar denk altijd vooruit. Er is geen plaats voor zelfvoldoening in een goede leider zijn schema.