Soorten drukkerij

juli 30, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Geschiedenis

Het is bijna niet te traceren wie of wanneer de drukwerk kunst is ontstaan. Wat wel bekend is is dat voordat er enige vorm van boekdrukkunt er was er al bepaalde teksten en illustraties werden vermenigvuldigd in een drukvorm van hout. Loden letters waren de eerste tekens van drukwerk en dit gebeurde in de vijftiende eeuw. Deze drukwerken werden gedaan op de degelpers. Dit is de oudste type pers waarin het papier met behulp van een plaat op de ingeinkte drukvorm gedrukt word. Naarmate de tijd vloeide werd de degel ook steeds beter en beter. De ontwikkeling van rotatie en cilinderpersen werden ontwikkeld waardoor de productiesnelheid enorm toenam. In deze tijd kennen we inmiddels verschillende soorten drukkerijen waarin bijna alles bedrukt kan worden.

Offset-drukkerij

De meeste bekende vorm van drukkerij is de offset-drukkerij. Een afbeelding van een plaat wordt overgezet op een andere laag doormiddel van een drukmethode die uiteindelijk ervoor zorgt dat het aangelegd word op het te bedrukken oppervlak. Er kunnen verschillende formaten gedrukt worden van 70×100 cm en 50×70 cm. Je kan ervoor kiezen om fullcolour of als je wilt maar 1 enkele kleur te bedrukken. Toevoegingen van pms kleuren,vernis of uv lak is ook mogelijk. Voorbeelden van zulke offset drukkerijen zijn brochures, posters, kantoordrukwerk.

Rotatiedrukkerij

De rotatiedrukkerij is een hightech productieproces, en is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Er is een fundamenteel verschil met een offset-drukkerij en dat is dat bij rotatiedruk rechtstreeks vanaf de rol wordt gedrukt. Handige functies van de rotatiedrukkerij is ook dat het gedrukte papier direct in het proces gesneden en gevouwen worden. Kilometers van lange rollen papier worden in de rotatiepers in volle snelheid afgehandeld. Op volle toeren is dit een mooi proces om waar te nemen. Hoe dit drukwerk handeld is effectief en snel en is de perfecte methode om een krant reisbrochure of tijdschrift te drukken. De bladen en roddel tijdschriften die jij misschien op de wc aan het lezen bent is waarschijnlijk een product van de rotatiedrukkerij.

Foliedruk

Met foliedruk verandert het product of halffabricaat in een – zoals men zo mooi zegt – “eyecatcher”. Onder andere tijdschriften, boekomslagen, flesetiketten, wenskaarten, stickers worden in een foliedrukkerij bewerkt met een folie, blindpreeg, foliereliëf, gouddruk of zilverdruk, waardoor het product een extra luxe uitstraling krijgt.

Tampondrukkerijen

Zoals de naam het al aanduid maken tampondrukkerijen gebruik van tampondruk. Deze techniek is vrijwel mogeljk voor bijna elke productvorm bedenkelijk. Dit komt door een bepaalde diepdruktechniek die met goed is voor gebruik van technische informatie of promotionele doeleinde. Het product kan verschillende variaties hebben zoals vlak, hol of zelfs bol gevormde objecten. Voor een specifieke en scherpe druk zul je snel eindigen bij de tampondrukkerij.
De afbeelding moet worden ingeetst waarbij de techniek gebruik maakt van een cliché (drukvorm).
De inverfing van de etsing word doormiddel van een speciale techniek aangebracht en wordt vervolgens met een siliconen drukkusen opgenomen. Vervolgens wordt met de tampon de afbeelding op het product overgebracht. Relatiegeschenken zoals verboden te roken borden worden bijvoorbeeld bij een tampondrukkerij gedrukt. Maar ook bidons, strandballen, etc.

Zeefdrukkerij

De zeefdrukkerij ontleent zijn naam aan het druksjabloon waarmee wordt gewerkt, de zogenaamde zeef. Dit is een raamwerk dat is bespannen met een zeer fijn gaas. Het wordt misschien een wat technisch verhaal maar deze zeef wordt voorzien van een lichtgevoelige emulsielaag. Door het zeefgaas te belichten met een film, hardt de emulsie op de belichte vlakken uit. De emulsie op de onbelichte vlakken wordt weggewassen. Hierdoor ontstaat een zeer fijne opening in het zeef waardoor de drukinkt, opgebracht met een verfspatel, kan worden gedrukt met behulp van een rakel. Een rakel is een soort verdeelkam om inkt door het gaas van het zeefdrukraam te drukken. Zeefdruk is toepasbaar op bijvoorbeeld krasloten (papier), t-shirts (textiel) en kunststof.

zeef

Toekomst

In de toekomst wordt er enorme groei in drukwerk verwacht. Zoals de eerder genoemde voorbeelden een evolutie hebben gemaakt met progressie doormiddel van technologie zullen der ook hoogst waarschijnlijk meerdere technieken ontstaan. De groei van marketing in onze samenleving zal ook een invloed hebben omdat beeld en uitstraling een belangrijk factor zijn in het verspreiden van bepaalde logo’s of merken. Winkels willen meer en meer opvallen voor de consument door een grote toename van concurrentie. Kleuren hebben bewezen een grote impact te hebben op onze brein waardoor de drukwerk op en top moet zijn.