Wijziging belastingregels 2014 zorgt voor naheffing

maart 1, 2015 0 Door LiveText

Ga je binnenkort aan de slag met je belastingaangifte? Bereid je dan nu alvast maar voor op een naheffing. Voor vijf miljoen Nederlanders is het zo dat ze een naheffing op de deurmat kunnen verwachten. Dit geldt voornamelijk voor mensen met een midden- en hoger inkomen. Zij hebben in 2014 te weinig afgedragen of teveel terug gekregen.

Aangifte doen vanaf 1 maart mogelijk

Vanaf zondag 1 maart is het mogelijk om de belastingaangifte te gaan doen. De aangifte dient voor vrijdag 1 mei bij de Belastingdienst binnen te zijn. Omdat per 1 januari 2014 er enkele belastingregels werden gewijzigd en de Belastingdienst deze niet op tijd kon doorvoeren in de verouderde systemen, moeten Nederlanders nu een naheffing betalen. De belastingregels gaan over de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Deze beide regels zijn gelinieerd aan de inkomens van werkenden. De regels zijn ingevoerd ter bevordering van de nivellering. Dat wil vooral zeggen dat hogere inkomens meer belasting moeten betalen en de lagere inkomens minder.

Het afgelopen jaar heb je waarschijnlijk te weinig belasting betaalt. Dit houdt in dat er te weinig belasting is ingehouden op je loonstrookje. Het kan ook zijn dat je juist teveel hebt ontvangen met de voorlopige teruggaaf. Hierbij is sprake van het teveel ontvangen van korting. Hoe dan ook kun je dus te maken krijgen met een naheffing belasting.

Naheffing inkomensafhankelijk

De naheffing die in rekening wordt gebracht is inkomensafhankelijk. Heb je een inkomen gehad tot € 20.000 euro dan hoef je je geen zorgen te maken, voor diegenen heeft het geen gevolgen. De naheffing voor lagere, midden- en hogere inkomens is verschillend. Dit kan zijn van een paar tientjes tot rond de 700 euro. Het bedrag zal gemiddeld zo’n 150 euro zijn.

Sommigen kunnen al zien wat voor hen de naheffing zal inhouden. Bij sommigen is deze reeds opgenomen in de voorlopige aanslag van eind 2014 / begin 2015 en bij anderen wordt deze verwerkt in de definitieve aanslag die je aanstaande zomer kunt verwachten. Mocht het zo zijn dat je online aangifte doet, dan kun je meteen zien of je een naheffing krijgt en wat de hoogte is van deze naheffing.