Welk beroep past bij mij?

Welk beroep past bij mij?

augustus 27, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Heb je jezelf vaak afgevraagd: welk beroep past bij mij? De eerste logische stap om daar achter te komen is het verzamelen van informatie over jezelf en de verschillende carrièremogelijkheden. Daar willen we jou een handje bij helpen.

Welk beroep past bij mij?

Als je een baan wilt vinden die bij je past, moet je zeker weten welke vaardigheden je hebt en welke onderwerpen je interesseren. Alleen dan kun je bepaalde beroepsvelden uitsluiten of nader bekijken. We hebben een paar manieren voor je op een rij gezet die je kunnen helpen de vraag te beantwoorden welk beroep nou echt bij je past.

Gebruik loopbaankeuzetest

Als je niet weet welke interessegebieden je hebt, kun je eerst een carrière-keuzetest doen. Zo’n test is volkomen logisch, want alleen als je weet waar je goed in bent, of graag doet, is het gemakkelijker om naar specifieke functieprofielen te zoeken. Loopbaankeuzetests zijn beschikbaar op internet, maar zijn niet allemaal even betrouwbaar. Kies dus desnoods een betaalde dienst met goede recensies, om er zeker van te zijn dat het jou gaat helpen. Het enige wat je hoeft te doen is een reeks vragen beantwoorden (vaak zijn dit meerkeuzevragen), spontaan en eerlijk zeggen wat je leuk vindt of niet. Als testresultaat ontvangt je dan informatie over hoe groot jouw artistieke, creatieve, sociale, technisch-praktische, wetenschappelijk onderzoekende, economisch-ondernemende en organisatorische managementbelangen zijn.

Naast je testresultaat krijgt je, afhankelijk van de aanbieder, in veel gevallen een lijst met trainingsplaatsen en programma’s die bij je interesses aansluiten. Als je wilt, kun je ook interessante punten toevoegen aan je volglijst of direct solliciteren.

Beperking van beroepsvelden en vakgebieden

Als je weet wat je leuk vindt, welke onderwerpen je interesseren en welke speciale vaardigheden of hobby’s je hebt, komt het antwoord op je vraag steeds dichterbij. Omdat je dan de diverse opties op de arbeidsmarkt voor jezelf kunt beperken. Degenen die graag ’s middags of ’s avonds de oppas willen spelen, kunnen een van de vele bezigheden met kinderen doen. Als je tweetalig bent opgegroeid en ook een gevorderde cursus Engels, Frans of Spaans op de middelbare school hebt gehad, kan een baan met betrekking tot talen je passen. Op deze manier beperk je de carrièremogelijkheden en krijg je je droombaan op de rails. Andere voorbeelden van beroepen per onderwerp zijn beroepen die verband houden met verpleging, gezondheid en geneeskunde, technische beroepen, IT-beroepen, beroepen in de gastronomie en het toerisme of werk op het platteland.

Nóg concreter

Als je uiteindelijk één of twee onderwerpen voor je hebt ontdekt, wordt het nog concreter. Bekijk dan vooral verschillende functieprofielen die eronder vallen. Als je geïnteresseerd bent in een carrière met extra zekerheid qua toekomstbestendigheid, kunnen IT- en engineeringopdrachten worden overwogen. Je kunt bijvoorbeeld bedrijfsinformatica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek of informatica studeren. Of je kunt stage lopen als een wiskundig-technische softwareontwikkelaar, elektronica-technicus voor machines en aandrijftechnologie of installatietechniek. Aan de andere kant, als je je op je gemak voelt in de mediaberoepen, is het scala aan carrièremogelijkheden net zo groot: studiecursussen zoals grafisch ontwerp, digitale media en mediabeheer zijn evenzeer in vraag.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de gratis bedrijvengids, Zoomla