Waarom Kitesurfen? 6 redenen om het te doen

Waarom Kitesurfen? 6 redenen om het te doen

augustus 27, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Om eerlijk te zijn: er zijn zoveel redenen om te gaan kitesurfen dat je een heel boek zou kunnen vullen. Maar geen zorgen – we zullen dit artikel zo compact mogelijk houden! Dus als je nog niet verslaafd bent aan kitesurfen, lees dan (voorzichtig) verder en wellicht raak ook jij geïnspireerd. En als je al helemaal verslaafd bent aan kitesurfen, laat dan vooral jouw persoonlijke reden achter in een comment; waarom je deze geweldige sport absoluut eens moet proberen!

Waarom kitesurfen? Vooral omdat het leuk is!

Misschien wel het belangrijkste punt van allemaal. Zweefvliegen over het water, nieuwe trucs oefenen, het gevoel van voldoening, sessies met goede vrienden… wat moeten we nog meer zeggen? Natuurlijk kun je ook veel plezier hebben in de sportschool. Maar het is niet hetzelfde soort plezier: aan de ene kant is kitesurfen een sport, aan de andere heb je alle dingen rond kitesurfen – plaatsen, levensstijl, één zijn met de natuur en de elementen en nog veel meer. Én kitesurfen is goed voor je algehele gezondheid.

Veel zuurstof binnenkrijgen…

Buiten zijn en de frisse lucht inademen … hebben onze oma’s ons niet altijd verteld, hoe belangrijk dit is? Ze hadden volkomen gelijk. Goed nieuws: frisse lucht is een ding dat je veel binnenkrijgt als je aan een vlieger hangt – denk aan alle wind!
Afgezien daarvan verbetert kitesurfen de coördinatie, balans en concentratie, traint je reflexen en reacties en versterkt het het hele lichaam – ook de vaak verwaarloosde kernspieren.

Spieren gebruiken die je nooit hebt gebruikt

In vergelijking met windsurfen heb je veel minder kracht nodig voor kitesurfen. Maar het heeft techniek nodig en je gebruikt spieren waarvan je nooit wist dat ze zelfs bestaan! Dit is iets dat alle kitesurfers maar al te goed weten … vanaf het moment dat het de eerste keer gebeurt dat je na een intensieve kitesurfdag de volgende ochtend niet meer rechtop in bed kunt zitten – je buikspieren branden dan sterk.

Regelmatig kitesurfen zal je echter in vorm brengen omdat het een volledige lichaamstraining is. Ook is het calorieverbruik is niet onverdienstelijk: veel kiters hebben het over 300 tot 400 calorieën per uur. Heel veel – en met heel veel fun.

Minder stress en betere weerstand

Last but not least: kitesurfen vermindert het stressniveau, maakt je veerkrachtiger en versterkt het immuunsysteem. Kitesurfen heeft niet alleen een positieve invloed op je humeur. Kitesurfen bevrijdt je geest! Jij, het water en de wind – één eenheid. Elementen, de kracht van de natuur, beweging. Deze combinatie werkt verbazingwekkend ontspannend en laat de dagelijkse beslommeringen krimpen tot ze volledig verdwenen zijn. Wat te doen op maandag op kantoor of in welke stemming je baas of klanten zullen zijn – tijdens een kitesessie kan het je niets schelen. Er is geen tijd om over zulke gedachten te piekeren! Bovendien word je op een zeer aangename manier moe van de lichamelijke activiteit. Je zult genieten van de zonsondergang, volledig ontspannen en daarna slapen als een baby. Onze conclusie als proefkonijnen na enkele sessies: kitesurfen is met kop en schouders beter dan een verblijf in een wellnesshotel…

Een beter humeur

De tamelijk intensieve lichaamsbeweging leidt tot afgifte van gelukshormonen. Maar de diversiteit van surfactiviteiten voegt een speciale bonus toe: je oer-happiness voelen na een dag op het water is onbetaalbaar. Zelfs als je een sessie in koud water en weer had! Je kunt geen geluk kopen, maar je kunt wel een vlieger kopen en daarmee kom je vrij dichtbij… Zo wordt kite-verslaving bij veel mensen al snel gekweekt.

… en je wordt er sexy van!

Hadden we al gezegd dat kitesurfen je in topconditie houdt? We hebben het duizend keer gehoord: als je je op je gemak voelt met je lichaam, beweeg je anders en straal je veel meer zelfvertrouwen uit. Bovendien de enorme grijns die je zult dragen na een fantastische vliegerdag, de slordigheid die je uitstraalt van gelukkig en gekoeld te zijn. De bruine kleur die je krijgt, de frisse uitstraling die je krijgt als je veel buiten bent. Wat is het resultaat van al deze factoren? Heel gemakkelijk te beantwoorden: je zult sexyer zijn, dat is zeker.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door The Kitesurf Lodge