EHBO op festivals

EHBO op festivals

augustus 15, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

De zomerperiode is een tijd van mooi weer en vele festivals. Het bezoekersaantal van een festival kan soms oplopen tot wel tienduizenden mensen, wat een hoog aantal is. Maar, wat wat als er nou iets gebeurd op dat festival? Zoals bijvoorbeeld een ongeluk? Weet jij bijvoorbeeld hoe je iemand moet reanimeren? Gelukkig zijn er voor zulke momenten vrijwilligers die zich inzetten om te helpen bij allerlei ongelukken. Elk evenement is verplicht om voor eerste hulp bij ongelukken (EHBO) te zorgen. Er moeten dan ook minimaal twee hulpverleners aanwezig zijn op het evenement. Wanneer je je niet goed voelt kun je bij een EHBO-post terecht. Wanneer je hier aankomt worden eerst de basisbehandelingen gedaan, zoals: een pleister plakken, water geven of reanimatie. 

 

Evenementen en vrijwilligers

Het aantal festivals en evenementen is in de laatste jaren heel erg gestegen. Maar, het aantal vrijwilligers groeit niet mee, dit aantal daalt zelfs. In Nederland is in vijftien jaar het aantal dan ook gehalveerd. In 2004 waren er nog 11.000 vrijwilligers in Nederland, op dit moment zijn dit er nog maar ongeveer 5.000. Veel EHBO-verenigingen zijn dan ook al gestopt, door te weinig animo. 

 

De redenen

De belangrijkste reden voor de tekorten aan EHBO-vrijwilligers is gaat dus over de toename van het aantal festivals en de afname van het aantal vrijwilligers. De vergrijzing is ook een reden. De jongere generatie vindt vrijwilligerswerk veel minder vanzelfsprekend. Ouderen deden af en toe nog wel wat vrijwilligerswerk, maar stoppen daar natuurlijk ook op een gegeven moment mee. 

 

De voordelen als EHBO-vrijwilliger

Denk je er aan om te helpen als EHBO-vrijwilliger op een festival of een evenement? Dit is aan te bevelen en biedt erg veel voordelen. Het is handig om een EHBO-cursus te volgen, ook door alle kennis die je opdoet. Je zet je in voor anderen hun veiligheid en gezondheid. Je helpt mensen op het moment dat er iets mis gaat of dreigt te gaan. Als je als EHBO-vrijwilliger aan de slag gaat, help je evenement ook zodat deze door kunnen gaan. Je bent ook nog aanwezig bij de evenementen, wat ook mooi meegenomen is.