Wat is een hersenbloeding?

augustus 4, 2014 0 Door MMichael

Een spontaan ontwikkelde ophoping van bloed in of rond het hersenen gedeelte wordt een hersenbloeding genoemd. Deze vanzelf ontstane bloedingen in de hersenen worden onderscheiden in bloedingen in de hersenen en bloedingen nabij de hersenen. De bloeding in de hersenen kan optreden zonder oorzaak of met oorzaak. De oorzaak is doorgaans wel bekend als er geen oorzaak is maar deze is daarentegen niet aantoonbaar. Het is daardoor soms moeilijk om te bepalen hoe de hersenbloeding is ontstaan. Als het gaat om mensen die de 65 jarige leeftijd bereikt hebben met een voorgeschiedenis in diabetes, indicaties voor verkalking van de aderen en hoge bloeddruk dan is er regelmatig geen oorzaak aan te tonen. Er zijn dan meerdere oorzaken die het veroorzaakt kunnen hebben. In plaats van meerdere oorzaken aan te geven wordt er dan geen keuze gemaakt voor de oorzaak.

Een subarachnoïdale hersenbloeding bij de hersenen is bijna altijd het resultaat van een gebarsten aneurysma. De plaats vordert bij het leven en is aangeboren. Een subdurale hersenbloeding doet zich tussen de hersenen en het harde hersenvlies voor. Een subdurale hersenbloeding vindt plaats bij een hersenbloeding als gevolg van een ongeluk. Bij een ernstig ongeluk met schedelletsel komt een acute subdurale hematoom dikwijls voor. Een chronische subdurale hematoom treedt gewoonlijk op bij oudere mensen.

Een hersenbloeding treedt onverwacht ver in het hersengedeelte op. Een verlamming aan één zijde is vaak het resultaat van een hersenbloeding. Regelmatig treedt een hersenbloeding met een oorzaak onverwacht op. De behandeling wordt door een neuroloog gedaan. De plaats van de bloeding is leidend voor de behandeling van een bloeding in de hersenen. Een aneurysma kan operatief worden behandeld.