Verschillen tussen ondervloeren

november 5, 2014 0 Door bartw

Ondervloeren hebben vier mogelijke belangrijke functies die niet in iedere situatie nodig zijn en die door verschillende merken en typen ondervloeren in verschillende mate vervuld worden. Deze vier functies en in welke situaties ze voorkomen behandelen we hier.

Vochtwering

Een vochtwerende ondervloer zorgt ervoor dat vocht dat vanuit een ruimte onder de vloer omhoog komt niet in de vloer zelf kan trekken en deze zo kan beschadigen. Voor volledige vochtwering bestaan er aparte vloerschermen die onder de ondervloer gelegd worden, ook zijn er ondervloeren waar een vloerscherm in zit. Omhoogkomend vocht komt vooral op de begane grond voor, denk aan ruimtes boven kelders en kruipluiken.

Egalisering

Zowel betonnen als houten vloer kunnen oneffenheden hebben die gevolgen kunnen hebben voor de vloer die er bovenop gelegd wordt. Ondervloeren geven aan tot welke grootte ze oneffenheden kunnen compenseren, doorgaans in millimeters (mm.) Een ondervloer kan een scheef lopende vloer niet compenseren, hiervoor zijn egalisatiekorrels en spaanplaten meer geschikt die u gebruikt voordat u de ondervloer er overheen legt.

Isolatie

Veel mensen denken bij isolatie aan de muren, maar ook via hun vloer verliezen ruimtes warmte, en een ondervloer met warmte isolatie is dus goed voor milieu en portemonnee. Isolatie is echter af te raden voor vloeren met vloerverwarming, doordat de ondervloer tussen de vloerverwarming en de te verwarmen ruimte zit houdt hij ook een goed deel van de warmte van de vloerverwarming tegen!

Geluidsdemping

Geluidsdemping is aan te raden aangezien er in het Bouwbesluit is vastgelegd hoeveel geluid mag doorklinken naar andere woonruimtes zoals in flats en appartementencomplexen. Natuurlijk kan ook in een losstaand huis met kinderen die vroeg opstaan en ouders die laat naar bed gaan, enige geluidsdemping een hoop gemor voorkomen. Het is vastgelegd dat vloer en ondervloer samen 10 decibel reductie teweeg moeten brengen, ondervloeren voorzien van een TÜV-certificaat voldoen aan deze eisen.