Slaapdagboek bijhouden tegen slaapproblemen

december 14, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Veel mensen hebben last van slapeloosheid. Bij de een is het erger dan bij de ander. Het is enorm vervelend want je wilt wel slapen, maar je kunt niet slapen. Na verloop van tijd ben je zo moe dat je stress kan krijgen omdat je niet kunt slapen. Je raakt geïrriteerd en wordt prikkelbaar.

Enorm veel mensen hebben last van slapeloosheid. In een normale situatie gaat dit na een paar weken weer weg en slaap je weer als een roos. In sommige gevallen is dit niet zo en blijft de slapeloosheid aanhouden. Op dat moment wordt er meestal over chronische slapeloosheid of een slaapstoornis gesproken.
Om er achter te komen wat je tegen de slapeloosheid kunt doen moet eerst worden onderzocht wat de oorzaak van de slapeloosheid is. Dit kan worden gedaan door middel van een slaapdagboek. Het woord zegt het eigenlijk al een beetje, je houdt in een dagboek bij hoe jouw slaappatroon is. Bovendien kun je er ook in op schrijven wat je die dag allemaal hebt gedaan. Wanneer je het slaapdagboek goed bijhoudt zal je na verloop van tijd een patroon zien in jouw slaapgedrag. Vaak komt de oorzaak van de slapeloosheid vanzelf naar boven zwemmen.

Er zijn ook leuke tv programma’s gemaakt over slapen en hoe slaapproblemen op te lossen. Zo is er het programma Chantal blijft slapen. Erg vermakelijk maar ook serieus over slapen. Kijk dit programma terug via deze link. Ook zijn er meerdere programma’s die beschrijven hoe bijvoorbeeld slaapwandelen werkt. Dit is erg interessant, zowel voor mensen die hier last van hebben als mensen die hier geen last van hebben. Slapen is voor iedereen interessant, omdat dit iedereen aan gaat. Kijk dus een tv programma terug over slapen als je dit leuk lijkt. Dit kan erg leerzaam zijn. Misschien kom jij er wel achter dat je slaap problemen hebt en kun jij hier iets aan doen.

In een slaapdagboek schrijf je dus eigenlijk alles op. Hoe laat je gaat slapen op welke dag, hoe laat je uit bed gaat, hoe lang je geslapen hebt, hoe lang het duurde om in slaap te vallen, hoe vaak je wakker bent geworden, of je dutjes hebt gedaan in de middag en ga zo maar door. Alles wat te maken heeft met slapen, of wat invloed kan hebben op de slapeloosheid moet opgeschreven worden. Wanneer je een patroon hebt gevonden en de mogelijke oorzaak hebt ontdekt voor de slapeloosheid, kun je het probleem gaan oplossen.