Scheiden onmogelijk door gezamenlijke woning

oktober 11, 2014 0 Door vioza

Scheiden kan niet door de gezamenlijke woning!

Voor veel mensen is het mooi om te zien dat de huizenprijzen weer omhoog gaan. Ook de hypotheekrente gaat omlaag. Allemaal gunstige tekenen. Helaas zijn de huizenprijzen sterk gedaald de laatste tien jaar. Mensen die een huis gekocht hebben met een top hypotheek en nu dus een huis hebben wat onder water staat zullen het moeilijk krijgen om hun huis te verkopen. Zeker bij een scheiding kan dit bijzonder vervelend zijn.

Mensen scheiden!

Helaas moeten we constateren dat jaarlijks bijna 100.000 koppels hun huwelijk of samenlevingscontract laten ontbinden. En als je dan een koopwoning hebt samen dan moet deze natuurlijk verkocht worden. En ondanks dat de markt aantrekt is dat erg moeilijk. Ten eerste om een koper te vinden en ten tweede om de restschuld op te hoesten. Veel koppels zijn gedoemd om nog niet te scheiden tot het mogelijk is om de woning te verkopen. Mede hierdoor is het van essentieel belang dat u op zoek gaat naar een makelaar met begrip voor uw situatie.

Een huis onder water!

De term huis onder water wordt gebruikt voor mensen die een hogere hypotheek hebben dan de waarde van hun woning. Men kan de woning niet verkopen, doordat er een restschuld overblijft. Een pijnlijke zaak! Want vaak is er geen geld om de restschuld te voldoen. Als je trouwens een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt dan bestaan er wel mogelijkheden om de restschuld door de NHG over te laten nemen. Als u niet weet of u een Nationale Hypotheek Garantie hebt dan is het verstandig om contact op te nemen met uw hypotheek verstrekker of lokale makelaar.

Een van de twee blijft er wonen?

Natuurlijk zou een logische conclusie zijn dat een van de twee in de woning blijft wonen. De hypotheek is echter aak afgesloten op twee inkomens. En het is nu bijzonder moeilijk om op basis van een inkomen de hypotheek en alle andere woonlasten te voldoen. Helaas is dit dus geen oplossing. Zeker als er ook nog kosten bijkomen in verband met alimentatie zal het allemaal erg moeilijk worden om alle rekeningen te betalen.

De oplossing?

Ga eens om de tafel zitten met een goede hypotheekadviseur en je geldverstrekker. Kijk wat er allemaal mogelijk is. Ontdek ook hoe jij wel kunt scheiden zonder dat je een extreem hoge restschuld zult hebben.

Bron:
Meneerdemakelaar.nl

Makelaarsland.nl