Op vakantie met een caravan

Op vakantie met een caravan

mei 28, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Ben je van plan om op vakantie te gaan met een caravan? Er zijn een aantal belangrijke zaken waarop gelet moet worden voordat je de caravan achter de auto hangt en op pad gaat. Een goede voorbereiding is erg belangrijk, zodat je onderweg niet met onverwachte problemen komt te staan. De trekhaak is het belangrijkste onderdeel van het trekken van een caravan, vouwwagen of aanhanger. Er zijn dan ook een aantal zaken die erg belangrijk zijn voor de trekhaak. Hieronder de belangrijkste elementen bij het kiezen van een trekhaak.

Type trekhaken

Er zijn verschillende typen trekhaken waar je uit kunt kiezen. Zo is er een afneembare, vaste en wegdraaibare trekhaak. Per type trekhaak zijn er verschillende voor- en nadelen. Hieronder de belangrijkste voor- en nadelen.

Vaste trekhaak

De vaste trekhaak zit vast op de auto. Deze kan dus niet worden afgenomen of weggedraaid. Dit is een groot nadeel voor veel mensen die een trekhaak een doorn in het oog vinden wanneer ze de trekhaak niet gebruiken. Daarentegen is een vaste trekhaak vaak een stuk goedkoper dan de andere twee typen.

Afneembare trekhaak

Een afneembare trekhaak is, zoals de naam al zegt, afneembaar. Dit vinden veel mensen een groot voordeel, omdat de trekhaak kan worden afgekoppeld als de trekhaak niet wordt gebruikt. Er zijn twee verschillende afneembare trekhaken, namelijk de verticaal en horizontaal afneembare trekhaak. Daarentegen is het nadeel dat een afneembare trekhaak wat prijziger is dan de vaste trekhaak.

Wegdraaiende trekhaak

De wegdraaiende trekhaak is een trekhaak dat permanent op de auto is gemonteerd, maar kan worden weggedraaid. Op deze manier is de trekhaak niet zichtbaar. De trekhaak kan heel simpel met enkele handelingen worden geïnstalleerd en weggedraaid. Deze trekhaak is dus makkelijker in gebruik dan de afneembare trekhaak. Het grote nadeel van deze trekhaak is net als de afneembare trekhaak, de prijs. Deze trekhaak is over het algemeen een stuk prijziger dan de andere opties.

Stekker

Er zijn verschillende stekkers verkrijgbaar. Zo is er de 7-polige stekker en de 13-polige stekker. De 7-polige stekker wordt vaak gebruikt voor de wat kleinere aanhangers zoals een fietsendrager of aanhangwagen. Wanneer je een continue aanvoer van stroom nodig hebt voor bijvoorbeeld een koelkast in een caravan, dan is een 13-polige stekker nodig. Mocht jouw auto een 7-polige stekker aansluiting hebben, dan zijn er verloopstekkers verkrijgbaar waardoor de 7-polige stekker ook aangesloten kan worden op de 13-polige aansluiting.

Losbreekremkabel

Een losbreekremkabel is verplicht voor auto’s met een caravan. Een losbreekremkabel is een kabel die de handrem aantrekt wanneer de caravan losbreekt van de auto. De kabel moet bij wet op een bepaalde manier bevestigd worden. Heeft de trekhaak geen oogje voor de kabel, dan is er onder de auto een oogje te vinden. Mocht hier ook geen oogje aanwezig zijn, dan zijn er ook speciale hulpstukken verkrijgbaar voor een oogje.

Er zijn nog veel meer elementen die belangrijk zijn en zeker in acht genomen moeten worden wanneer je op pad gaat met een caravan. Lees je dus van tevoren goed in voordat je de caravan achter de auto aansluit.