NOS Teletekst, een waardevolle schat van informatie!

februari 26, 2015 0 Door Teletekst Nieuws

NOS Teletekst

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) heeft, net als vele andere televisiezenders, een eigen nos teletekst systeem. Het signaal van dit systeem is rechtstreeks te vinden op alle publieke netten van de Publieke Omroep, NPO1, NPO2 en NPO3. Doordat het signaal van NOS Teletekst integraal wordt uitgezonden, hoeft de kijker niet te zappen. Op deze teletekstpagina’s is verschillende informatie te vinden. Zo kan de kijker informatie opvragen over het laatste nieuws, aan de hand van de headlines. De headlines staan meteen op de beginpagina van teletekst, pagina 101. Daarnaast biedt NOS Teletekst ook andere informatie aan, zoals bijvoorbeeld het laatste weerbericht en sportuitslagen. Voornamelijk Teletekst 818 is erg populair, net zoals Teletekst 801 een pagina over voetbal!

 

Wat biedt de NOS

De NOS biedt verschillende informatie via het eigen teletekst systeem. Zo zijn op de publieke zenders uiteraard gegevens te vinden over de programmering van de publieke netten. De programmering van NPO1 staat op teletekstpagina 201, NPO2 op 202, et cetera. Doordat het systeem integraal wordt uitgezonden, hoeft de gebruiker niet te zappen naar desbetreffende zender. Dat is een verschil met commerciële omroepen, waarbij het wel nodig is om naar de zender te zappen. Dat is nodig omdat deze omroepen ieder een eigen signaal uitzenden.

De NOS biedt informatie over de programmering van de publieke omroepen, maar ook headlines zijn te vinden op pagina 101. Achter de belangrijkste punten uit het nieuws staan getallen. Door deze getallen in te toetsen op de afstandsbediening, kan de kijker een volledig nieuwsbericht, aansluitend bij de headline, lezen. Doordat er maar een beperkte ruimte op NOS Teletekst is, moet de redactie de verhalen kleiner maken. De volledige achtergronden worden steeds vaker op internet gepubliceerd.
NOS Teletekst

Het weer

Het weer is te vinden op pagina 700 van NOS Teletekst. In een aantal zinnen schrijft de redactie de voorspelling voor de komende dagen. Onder het begeleidend schrijven staat informatie over de weersvoorspelling voor de komende dagen. Zo vindt de lezer gegevens over de kans op zonneschijn, de kans op neerslag en de temperaturen voor de komende dagen.

Sportuitslagen op NOS Teletekst

Al sinds het begin van NOS Teletekst lezen veel kijkers de sportuitslagen van de twee belangrijkste sportcompetities in Nederland. Dat zijn de Jupiler League en de Eredivisie. De pagina’s zijn bijzonder populair. Op de pagina’s staat het programma voor het komende voetbalweekend, maar ook de uitslagen van het afgelopen weekend. De redactie houdt de stand binnen de Jupiler League en de Eredivisie voortdurend bij. De kwaliteit van NOS Teletekst is het feit dat het zo overzichtelijk is!