Nieuwe keuken aanbetalen hoeft helemaal niet.

juni 3, 2015 0 Door presspost

Veel potentiƫle keukenkopers vragen zich af of een aanbetaling in een keukenzaak een wettelijke verplichting is. Er heerst over dit onderwerp nog onduidelijkheid, omdat elke keukenwinkel hier zijn eigen invulling aan geeft. Er is geen uniforme branche code, zodat de consument van te voren weet waar ze aan toe is. De enige manier om het nu te achterhalen is om bij binnenkomst in de showroom meteen te vragen wat de voorwaarden zijn omtrent een keuken aanbetalen bij de aanschaf van een keuken in deze zaak.

Koop alleen een keuken bij winkels met een CBW sticker op de deur.

Alvorens u besluit een keukenwinkel in te lopen is het raadzaam om dit alleen te doen bij winkels welke voorzien zijn van een CBW erkenning. Of u nu op zoek bent naar goedkope Duitse keukens of exclusieve keukens. Elke CBW keukenzaak heeft dit logo veelal duidelijk op de deur of ergens anders op de buitenkant van de showroom staan. Mocht u twijfelen dan kunt u het altijd bij een verkoper navragen of op internet opzoeken. De CBW is namelijk de Centrale Branchevereniging Wonen. De CBW heeft enkele regels opgesteld om keukenkopers te beschermen. Aangesloten keukenwinkels moeten zich aan deze regels houden. Het CBW beschermt je echter niet tegen het per ongeluk zetten van je handtekening onder een koopovereenkomst. Zet dus nooit zomaar je krabbel onder voorlopige overeenkomsten, ontwerp tekeningen of andere bonnen. Pas als alles in kannen en kruiken is dan zet je je handtekening onder de koopovereenkomst en nergens anders onder.

Waarom en hoeveel moet er aanbetaald worden.

Als je iets verkoopt dan moet er op het moment van overdracht betaald worden door de koper. Het wetboek stelt echter dat een verkoper het recht heeft om een aanbetaling van de klant te verlangen tot de helft van de verkoopprijs. Als koper heb je uiteraard het recht om te weigeren of om een eventuele lagere aanbetaling te bespreken. Een aanbetaling wordt vrijwel altijd verlangt bij duurdere goederen welke speciaal besteld moet worden. Een keuken is maatwerk en wanneer u zonder aanbetaling de verkoper met de bestelde keuken laat zitten dan is deze in de meeste gevallen vrijwel niets meer waard. Wanneer u een aanbetaling doet bij een CBW keukenwinkel dan heeft u enige zekerheid. Ze hanteren een aanbetalingspercentage van maximaal 15% en mocht de keukenzaak over de kop gaan dan krijgt u gegarandeerd de aanbetaling terug.