Niet alles wat blinkt is goud

november 30, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Niet alles wat blinkt is goud luidt het spreekwoord en dat is maar al te waar. Met het spreekwoord wordt vooral bedoeld dat schijn bedriegen kan. Denk aan het dagelijks leven waar mensen zich veel beter en mooier voor kunnen doen dan ze in werkelijkheid zijn. Nu overdrijven we allemaal weleens in die zin, dat we bijvoorbeeld zo goed mogelijk voor de dag willen komen als we bijvoorbeeld een afspraakje hebben met een vrouw of man waar we wel eens een beschuitje zouden willen eten. Dan kom je natuurlijk niet ongeschoren in je joggingbroek op je afspraak. Je kleedt je dan leuk en zorg dat je er fris en opgewekt uit ziet.

Kijk uit voor nep goud

Je kunt het spreekwoord ook letterlijk toepassen in ons alledaagse leven. Veel sieraden lijken heel erg op goud terwijl het geen echt goud is. Ook worden sieraden met een heel dun goudlaagje wel verkocht als sieraden van massief goud. Er zijn gelukkig heel wat testen te doen om te bepalen of we met het kostbare edelmetaal goud te maken hebben of niet. Pas in ieder op in het buitenland als je op vakantie bent en iemand op straat of achter een van de vele kraampjes je goud wil verkopen. Je zal niet de eerste toerist zijn die wordt opgelicht in het buitenland. Toeristen kennen de streek en de plaatselijke gebruiken niet en kunnen overrompeld worden door een sluwe verkoper. Bovendien zijn we op vakantie meestal in een wat relaxtere stemming en ook minder op onze hoede, we willen immers ontspannen en even bijkomen van ons drukke bestaan vol stress.

Laten testen op goud

Goud alleen is veel te zacht om er sieraden van te maken. Goud wordt vermengd met andere elementen om zijn hardheid te krijgen en het zo te kunnen verwerken in bijvoorbeeld sieraden. In veel gevallen wordt goud gemengd met zilver, platina en koper. Op die manier krijgt het gouden sieraad zijn kleur, goud, wit of rood. Gelegeerd goud bevat dus minder goud maar is toch veel duurder door de kosten van het bewerken.
Er zijn verschillende manieren om te bepalen of iets van goud is of niet. Er kan visueel worden gekeken of we te maken hebben met goud of niet. Goud oxideert niet, dus als er aanslag zit op het sieraad is het hoogstwaarschijnlijk geen goud. Daarnaast kan er gezocht worden naar het merkteken voor goud, het karaat stempel. Goud is daarnaast ook een vrij zwaar metaal, dus als een sieraad heel licht is, heeft men waarschijnlijk ook niet te maken met echt goud. Daarnaast zijn er allerlei chemische testen die bijvoorbeeld een juwelier kan uitvoeren om te bepalen of we te maken hebben met echt goud.