Nederlandse vrouwen bewegen nog te weinig

augustus 13, 2014 0 Door Roel Kuipers

Hoewel het bij de Amerikanen nog veel erger is gesteld, kampen een hoop Nederlanders met overgewicht. Het te dik zijn wordt veroorzaakt door slechte eetgewoonten of te weinig beweging. Uit een recentelijk onderzoek blijkt dat onze bevolking veel te weinig beweegt. Meer dan de helft haalde beweegnorm van een halfuur per dag matig intensief bewegen niet.

Ook blijkt dat slechts 35 procent makkelijk uit bed komt, aldus een onderzoek van GezondheidsNet.nl. Het blog heeft een onderzoek gedaan onder 2277 bezoekers. De doelgroep bestaat voor 80 procent uit vrouwen en de gemiddelde leeftijd kwam uit op 58 jaar. Vermoedelijk bewegen jongeren wel meer en zal een groot deel de norm wel halen.

47 procent van de respondenten geeft aan minstens vijf keer per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Met matig intensief wordt bedoeld stevig doorwandelen, fietsen of een sport. Vier van de tien ondervraagden weet de Fitnorm te behalen. Daarvoor moet je minimaal drie maal per week 20 minuten intensief bewegen. Bijvoorbeeld hardlopen, spinning of een bodypump les.

Pijn aan gewrichten

Twee derde heeft te maken met gewrichtspijn waardoor veel respondenten geneigd zijn om rustiger aan te doen. Als oplossing wordt er een pijnstiller of warme douche genomen of men kiest ervoor om te rekken en strekken. Een bezoek aan fysiotherapie Goirle wordt echter niet genoemd.

De rug is het lichaamsdeel waar de meeste respondenten over klagen. Ook de knie, nek, heup en schouder zijn lichaamsdelen waar men last van heeft. Het kan de dagelijkse bezigheden zoals tillen en bewegen erg beperken.

Veel ondervraagden kiezen er dan ook voor om thuis te zitten in plaats van te gaan sporten. Slechts een derde sport minstens drie keer in de week. Een deel probeert minimaal één keer per week actie te ondernemen, maar een derde deel begint niet aan sporten.

Redenen hiervoor zijn lichamelijke beperkingen of de mening dat er overdag al voldoende wordt bewogen.