Dit moet je weten over het vaarbewijs

Dit moet je weten over het vaarbewijs

april 11, 2016 0 Door Joyce Bouwman

De regelgeving in Nederland wordt steeds strenger. Zo wordt het ook steeds strenger betreft de regelgeving op het water. Maar hoe zit het nu precies met al die regels? Wij spraken hierover met opblaasbootshop.nl. In dit artikel lees je wat basis informatie over het Nederlandse vaarbewijs.

In Nederland is het verplicht een vaarbewijs te hebben voor motorboten die korter zijn van vijftien meter die meer dan 20 kilometer per uur varen. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook geldt voor waterscooters en jetski’s. Er wordt niet naar het aantal pk’s gekeken maar hoe hard de boot kan varen met één persoon aan boord. Als de boot met één persoon aan boord harder vaart dan 20 kilometer per uur is het verplicht om een vaarbewijs te hebben. Ookal vaar je nooit harder dan 20 kilometer per uur. Als je gaat varen op een boot waar een vaarbewijs voor nodig is zonder vaarbewijs krijg je een boete van 550 euro. Het is dan ook logisch dat de verzekering niet uitbetaald bij een ongeluk in bovengeschetse situatie. Als je een ongeluk maakt zonder vaarbewijs kan dit dus zeer ernstige gevolgen hebben.

Daarnaast is het ook verplicht op bedrijfmatig gebruikte schepen met een lengte van vijftien tot 20 meter. Voorbeeld van boten die hieronder vallen zijn onder andere: rondvaartboten, veerpont en duw- of sleepboten.

Wanneer je vaak vaart en je wettelijk niet verplicht bent om een vaarbewijs te hebben is het toch nog handig om een vaarbewijs te hebben. Op het water gelden namelijk hele andere regels dan op het land. Door het vaarbewijs te halen verhoog je je kennis over de regels van het varen en ben je geen ‘gevaar op het water’.

Hoe veel mensen hebben een vaarbewijs in Nederland?
In Nederland zijn er ongeveer 355.000 mensen met een vaarbewijs. Van deze 355.000 mensen heeft 51% een boot waar een vaarbewijs niet verplicht voor is. Dit zijn echter verstandige mensen die op de hoogte willen zijn van de regelgeving op het water. Daarnaast is het altijd handig om te hebben mocht je in de toekomst een boot gaan varen waar je wel een vaarbewijs voor nodig hebt. Er is in Nederland slechts één vaarbewijs dat officieel erkend wordt door de autoriteiten. Dit bewijs wordt ook geaccepteerd in het buitenland. In het buitenland kunnen wel andere regels gelden dus lees je van te voren goed in mocht je in het buitenland gaan varen.