Menstruatiepijn – heb ik endometriose?

Menstruatiepijn – heb ik endometriose?

mei 8, 2020 Uit Door Joyce Bouwman

Veel vrouwen voelen tijdens hun menstruatie op zijn minst enige bekkenpijn. Voor sommigen is het bijzonder ruw. In sommige gevallen komt dit door een aandoening die endometriose wordt genoemd. Soms wordt er pas aan gedacht wanneer er extreme menstruatiepijn optreedt.

Het gebeurt wanneer kleine stukjes weefsel die normaal gesproken in uw baarmoeder groeien, daarbuiten groeien. Het weefsel kan uw eileiders blokkeren. Het kan ook groeien of uw eierstokken en de weefselbekleding van uw bekken bedekken. Het veroorzaakt hevige pijn en het kan na verloop van tijd erger worden.

U moet uw arts raadplegen om erachter te komen of het endometriose is. Wees bereid om over uw symptomen te praten en om tests te krijgen om dat te controleren.

Wat moet ik tegen mijn huisarts zeggen?

Laat uw arts weten welke pijn u heeft tijdens uw menstruatie en op andere momenten. Bij vrouwen met endometriose kan het vóór hun menstruatie beginnen en enkele dagen na het einde doorgaan. Velen hebben ook pijn in hun onderrug en buik, evenals in hun bekken.

Vertel uw arts ook als u:

 • Pijn tijdens of na seks
 • Pijn als je plast
 • Pijn met stoelgang
 • Zware bloeding tijdens je menstruatie
 • Onregelmatige bloeding
 • Constipatie
 • Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid
 • Onvruchtbaarheid
 • Bloeden of spotten tussen periodes
 • Stemmingswisselingen als gevolg van pijn

Diagnose stellen van endometriose

Bel uw gynaecoloog als u symptomen heeft. Mogelijk krijgt u tests, waaronder:

Een bekkenonderzoek

Uw arts zal tekenen van cysten of littekenweefsel voelen. Maar dit is misschien niet genoeg om te zeggen of u endometriose heeft.

Echografie

Deze maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om een ​​beeld te maken van uw voortplantingsorganen. Tijdens de test kan een technicus de echoscopistaaf, een transducer genaamd, in uw vagina plaatsen of over uw buik bewegen. Echografie toont niet altijd endometriose, maar het is goed voor het vinden van endometriomen, een type ovariumcyste die veel voorkomt bij vrouwen met de aandoening.

Magnetische resonantiebeeldvorming (MRI)

Deze test kan een duidelijk beeld geven van de binnenkant van je lichaam zonder röntgenfoto’s te gebruiken. Het maakt gebruik van een grote magneet, radiogolven en een computer. MRI-tests kunnen artsen ook helpen bij de voorbereiding op een operatie bij vrouwen met endometriose.

Laparoscopie

Mogelijk krijgt u een diagnostische laparoscopie. Uw arts zal een kleine snee maken in de buurt van uw navel en een dun stuk gereedschap genaamd laparoscope erdoorheen steken om te controleren op tekenen van endometriose.

Als u erachter komt dat u endometriose heeft, hoe eerder u de diagnose krijgt, hoe sneller uw arts u kan helpen een plan te maken om uw symptomen te beheersen.