Maak je huis kindvriendelijk

juli 11, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Kinderen zijn onvoorspelbaar. En omdat jij altijd een veilige omgeving aan je kind wil bieden, is het geen overbodige luxe om eens te kijken naar hoe kindvriendelijk jouw huis eigenlijk is. De meeste ongevallen bij kinderen gebeuren namelijk in huis.

Veiligheid in de keuken

In de keuken staat het vol met scherpe dingen en natuurlijk schoonmaakmiddelen. Zorg dat deze goed zijn opgeborgen op een plek waar de kleine er niet bij kan. Vaak willen de kinderen bij je in de keuken staan als je hier bezig bent en wil je ze zelf ook in de gaten kunnen houden. Door een klein plekje te maken waar ze kunnen tekenen of knutselen zijn ze dicht bij je, maar lopen ze niet in de weg. En denk er aan om tijdens het koken de steel van een pan naar achter te zetten, zodat deze niet per ongelijk omgestoten kan worden.

Veiligheid bij de trap

trap

Elk kind valt wel eens van de trap. Toch wil je dit voorkomen zover dat mogelijk is. Ten eerste kun je beginnen met het plaatsen van een leuning. Denk er hierbij aan dat kinderen kleiner zijn, waardoor een dubbele leuning handig kan zijn. Ook kan de trap glad zijn. Zorg dus voor stroeve trapmatten. Een ander idee is om de trap te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ledstripjes. Heb je een traplift? Zorg dan dat deze goed op slot zit en er niet mee gespeeld kan worden. Als laatste zijn er ook speciale hekjes om de trap onbegaanbaar te maken voor je kind. Zo weet je zeker dat hij niet als je even bezig bent zomaar beklommen wordt.

Veiligheid in de woonkamer

hoektafel

Zorg dat scherpe hoeken zijn afgeschermd. Dit voorkomt dat kinderen zich hier hard aan stoten en bezeren. Dit betekent niet dat er nieuw meubilair gekocht hoeft te worden, hier zijn namelijk speciale opzetstukjes voor. Kasten kunnen er voor kinderen uitzien als een klimparadijs. Om dit te voorkomen kun je hun eigen spulletjes, zoals kinderboekjes, op kinderhoogte zetten. Dat leidt af en zorgt dat ze niet het idee hebben dat ze iets van boven moeten pakken. Zorg uiteraard ook dat bloemen en planten die giftig zijn ver uit de buurt staan. En als je een harde koude vloer hebt, is een groot warm kleed een veel betere plek om lekker op te spelen.

Veiligheid in de badkamer

Sommige kranen kunnen snel erg heet worden. Om te voorkomen dat je kind zich verbrand is een thermostatische mengkraan een goede oplossing. Deze heeft meestal een soort slot dat hij niet warmer dan een bepaalde temperatuur (bijvoorbeeld 38C) gedraaid kan worden zonder een extra knopje in te drukken als kinderslot. En denk natuurlijk aan het opbergen van medicijnen en pillen!
Uiteindelijk is het belangrijkste dat je je kinderen leert wat wel en niet mag. Toch zul je altijd nog een oogje in het zeil moeten houden, zodat er geen onverwachte dingen gebeuren.