Lage rugpijn kan vele oorzaken hebben

Lage rugpijn kan vele oorzaken hebben

mei 24, 2022 Uit Door Joyce Bouwman

Door de stress en een slechte werkhouding hebben veel mensen tegenwoordig last van lage rugpijn. Om maar met de deur in huis te vallen, zorg dus altijd voor een goede zithouding en bespaar niet op een goede ergonomische bureaustoel. Dergelijke pijn kan zeer slopend zijn en het dagelijks leven aanzienlijk beperken. Pijn in de onderrug komt meestal voor in de onderrug. Dit soort pijn kan verschillende oorzaken hebben, vaak veroorzaakt door een slechte houding, verkeerde stress, houdingsbeschadiging of ontsteking. Soms kan rugpijn ook worden veroorzaakt door een blessure of zelfs een tumor. Het zijn vooral volwassenen en vooral ouderen die last hebben van lage rugpijn.

Voorkom rugpijn

Acute pijn in de onderrug wordt meestal vanzelf beter en pijnstillers kunnen vaak heel nuttig zijn. Om dergelijke problemen op de rug te voorkomen, zou het zinvol zijn om te sporten, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Om de rug of de rugspieren te versterken, kan men een speciale fitnesscursus volgen, die de spieren op de rug versterkt en de houding verbetert. Iedereen die veel zit op het werk of lang moet staan, moet oppassen dat hij geen eenzijdige houding aanneemt. Als u lang zit, moet u af en toe opstaan en bewegen.
Overgewicht kan ook een negatief effect hebben op de rug, omdat overgewicht de wervelkolom belast, wat kan leiden tot een verkeerde belasting. Het zou nodig zijn om af te vallen en te sporten. Gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Als de lage rugpijn gepaard gaat met spierverlamming of gevoelloosheid, is het raadzaam om een arts te raadplegen, omdat dit tekenen kunnen zijn van een ernstiger probleem. Een hernia kan bijvoorbeeld symptomen van verlamming en gevoelloosheid veroorzaken, die meestal kunnen worden verholpen door gerichte therapie.

Last van een hernia?

Om met zekerheid te kunnen bepalen of de rugpijn alleen door spanning of een hernia komt, kan natuurlijk een arts worden geraadpleegd. Bij vaststelling van een hernia kan een arts de pijn veilig behandelen zodat deze na een paar dagen verdwijnt. Het kan ook een goed idee zijn om naar een chiropractor te gaan voor een behandeling. Als patiënt is het vooral belangrijk om tijdens de hele therapie rustig te blijven, zodat de rug kan ontspannen om sneller te genezen. Ontspannende baden of professionele massages kunnen ook worden genomen om de rugspieren te ontspannen, wat verlichting biedt voor de patiënt.