Hoe installeer ik WordPress handmatig?

Hoe installeer ik WordPress handmatig?

april 26, 2022 Uit Door Joyce Bouwman

Hoe installeer ik WordPress op mijn server? Als u nog nooit iets met WordPress heeft gedaan, kan dit best lastig zijn. Daarom hebben we hieronder een how-to hoe u WordPress op de standaardwijze installeert. We wensen u veel succes met uw website.

Stap 1: WordPress downloaden

Allereerst is het belangrijk om WordPress te downloaden. Het handigst is om naar Google te gaan en in te typen: WordPress Nederlands, zodat u gelijk de Nederlandse versie installeert. Eenmaal gedownload kun je de WordPress-bestanden uitpakken en op je ftp-server uploaden. Natuurlijk heb je hiervoor wel je logingegevens van je hostingprovider nodig.

Stap 2: Een database aanmaken

Heeft u nog geen database? Maak dan een database aan. Lukt u dit niet? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw host. Ik kan het u niet uitleggen omdat elke host een ander beheerpanel heeft. Over database gesproken, als uw bedrijfsgegevens absoluut niet verloren mogen gaan of gestolen en u een gewone back-up op de server niet genoeg vond, is het het overwegen waard om een It security dienst af te nemen waarmee u extra uw informatie beveiligen kan.

Stap 3: Ga naar uw website toe

Toets het websiteadres in uw browser. Vervolgens wordt u doorverwezen naar een installatiepagina van WordPress.

Stap 4: Voer de databasegegevens in

Eenmaal op de installatiepagina aangekomen, voert u de databasenaam in, de gebruikersnaam van uw database en het wachtwoord. De host is meestal ‘localhost’ maar dat kan verschillen per hostingbedrijf. U kunt ervoor kiezen om een zogeheten ‘table prefix’ aan te maken. Dit is alleen handig als u meerdere WordPress websites in een database wilt zetten.

Stap 4: Voer de websitegegevens in

Voer nu de gegevens in van uw website. Het is erg belangrijk om een sterk wachtwoord in te vullen. Op het web zijn er veel WordPress-bots actief. Deze bots komen heel makkelijk in WordPress-websites die een onveilig wachtwoord hebben. In plaats van ‘admin’ als gebruikersnaam kunt u ook beter een eigen naam kiezen.

Stap 5: Afronding

Installeer een goed WordPress-thema door in het menu naar Weergave > Thema’s te gaan. Op het web zijn veel gratis en betaalde WordPress-thema’s te vinden. Een website laten maken door een professioneel bedrijf is een verstandige optie als u hier weinig ervaring mee heeft.