Mijn kind slaapt niet in zijn eigen bed, slapeloze nachten

juni 8, 2015 0 Door dagplanborden

Een probleem waar vandaag de dag veel ouders mee worstelen. In principe zou je zeggen dat het vrij natuurlijk is dat een kind bij zijn moeder wil slapen, maar toch kan het een hoop onrust veroorzaken. Een beloningssysteem kind is een goede oplossing hiervoor!

Een kind in je eigen bed kan er namelijk voor zorgen dat je zelf slapeloze nachten hebt. Daarnaast is het niet handig wanneer het moment komt dat jouw kind een keer gaat logeren. Kortom er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een kind gewoon in zijn eigen bed zou moeten slapen.  Echter als je te lang wacht met het moment dat je dit consequent gaat volhouden, zal het alleen maar lastigere worden om er echt ‘van af’ te komen.

Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem, natuurlijk kun je het afdwingen en jouw kind iedere keer terug in bed leggen net zolang tot je de strijd hebt gewonnen, maar dat zal je zeker weten ook een hoop slapeloze nachten opleveren. Daarnaast is de vraag dan terecht of je op die manier iets wilt afdwingen. Dit is een keuze in de manier van opvoeden. Toch zijn er andere moderne oplossingen voor dit probleem. Een beloningssysteem kind er een van. Dit systeem zorgt er voor dat uw kind op een spelende wijs leert in zijn eigen bed te slapen.

Dit kunt u doen door een dagplanbord te maken en hierop duidelijke afbeeldingen te gebruiken, die jouw kind begrijpt. spreekt vervolgens van te voren af met jouw kind dat als hij bijvoorbeeld 3 nachten achter elkaar in zijn eigen bed slaapt, hij een beloning krijgt. De eerste nacht zal dan het lastigste zijn, maar zodra je die nacht de strijd hebt gewonnen en de volgende ochtend een ‘duim omhoog’ op het dagplanbord plakt, zal jouw kind het begrijpen. De nachten daarna zullen makkelijker worden tot de ochtend dat hij zijn beloning krijgt. Eenmaal zijn beloning gehad zal jouw kind voortaan in zijn eigen bed slapen. Dat betekent geen slapeloze nachten meer!

Als beloning kan je denken aan iets kleins, iets wat jouw kind al enige tijd wil hebben. Dit is vaak voldoende.