Het syndroom van Tietze

januari 26, 2015 0 Door MMichael

Het syndroom van Tietze is een pijnlijke aandoening waarbij het kraakbeen in de borst ontstoken is. Het kraakbeen verbindt het borstbeen met het sleutelbeen en de ribben en is een weefsel met een elastisch karakter. Hierdoor kan de de borst verschillende richtingen op bewegen wanneer men adem haalt. Indien het kraakbeen ontstoken is dan veroorzaakt dit pijn bij het bewegen.

Hoe komt het tot stand?
Het Tietze syndroom kan onverwacht tot stand komen maar het kan eveneens over een lange periode tot stand komen. Het is niet bewezen wat de veroorzaker van de aandoening is. Fysieke inspanning kan een reden zijn. De aandoening is niet besmettelijk op anderen.

Waar is het aan te herkennen?
Doorgaans ontstaat de pijn bij het Tietze syndroom het gebied rond het borstbeen. De pijn kan niettemin eveneens verplaatsen naar gewrichten. De pijn komt in schommelingen en kan eveneens verplaatsen naar de arm. Bewegingen van het lichaam tot pijn kan leiden wanneer de kraakbeenverbindingen ontstoken is.

Een arts kan een diagnose vaststellen en het lichaam nadien nakijken. Op de foto is niets afwijkend te zien bij het syndroom van Tietze. Bij het Tietze syndroom zal de arts vermoedelijk een ontstekingsremmende pijnstiller aanbevelen. Er kan eveneens een injectie worden aanbevolen. Een correcte houding is eveneens cruciaal. Een terugkeer is na behandeling nog steeds mogelijk.