Gratis alternatief voor Office op Android: LibreOffice

augustus 12, 2014 0 Door Roel Kuipers

Op het ochtendnieuws was vandaag te horen dat veel werknemers toch werken in hun vakantie. Drie op de tien mensen kijkt regelmatig of er nieuwe mails zijn binnengekomen of willen op de hoogte zijn van wat er op de werkvloer speelt. De komst van tablets en applicaties speelt hier op in want het zorgt ervoor dat personeel overal en altijd documenten en mail kan openen.

Op de meeste Android tablets wordt standaard Gmail geïnstalleerd en er wordt de mogelijkheid geboden op Microsoft Office aan te schaffen. De vraag is echter of je via deze aanbieder document management wilt doen of toch liever een gratis alternatief gebruikt. Zo werd bekend gemaakt dat LibreOffice ook gratis wordt uitgebracht voor Android.

Het softwarepakket biedt onder meer mogelijkheden voor het bewerken van tekstbestanden en spreadsheets en is onder Linux-gebruikers al populair. Dit komt vooral door de ondersteuning voor een aantal bestandsformaten die minder gangbaar zijn.

De organisatie achter LibreOffice

LibreOffice is een uitgave van The Document Foundation, die ook verantwoordelijk zijn voor het desktopprogramma OpenOffice. Het programma wordt veel gebruikt door personen die geen Microsoft Office willen aanschaffen en een gratis alternatief zoeken. De organisatie maakte tijdens een conferentie bekend dat LibreOffice ook uit wordt gebracht voor Android.

Daarvoor hoeven maar weinig aanpassingen te gebeuren. Bijna 90% is bestaande code en de overige 10% zit vooral in het wijzigen van het design. Het voordeel van het gebruiken van LibreOffice is dat er meer bestandsformaten gebruikt kunnen worden. Zo is er ondersteuning voor ODS, ODT en het bekende OpenOffice formaat ODF.

Beschikbaarheid LibreOffice

Er gingen al lange tijd geruchten over een Android-versie van de gratis Office applicatie. Het bedrijf werkt al jaren aan de ontwikkeling van LibreOffice want in 2012 werd er al over testen gesproken. We weten in ieder geval dat er nog aan gewerkt wordt maar een releasedatum werd niet genoemd.