Chat met vreemden

maart 24, 2015 0 Door joost5

Berichten dat de politie gaat chatten met vreemden

Onlangs zijn er berichten in de media verschenen dat de politie gaat chatten met vreemden. Wat hier de bedoeling van is zullen we je uit leggen. Jongeren maken veel gebruik van sociale media en chat websites. Dit is vertrouwd en bekend voor jongeren. Nu wil de politie door te gaan chatten in contact komen met slachtoffers van loverboys en mensenhandel. Hiervoor heeft de politie Rotterdam een speciale website ingericht waarop rechercheurs klaar staan om in contact te komen met deze groep mensen. Veel slachtoffers durven door angst of schaamte niet naar de politie te stappen wanneer ze slachtoffers van mensenhandel zijn. Door dit initiatief probeert de politie om de drempel te verlagen. In eerste instantie is het praten anoniem. Als er behoefte is kan er later een echt gesprek plaatsvinden of eventueel een aangifte worden gedaan bij het team mensenhandel van de politie. Dit team bestaat uit rechercheurs die helemaal gericht zijn op zeden zaken.

Loverboys actief op sociale media

Niet alleen de politie maakt gebruikt van chatten, maar ook loverboys lijken deze methode te hebben gevonden. Er zijn de afgelopen maanden diverse meldingen binnen gekomen van loverboys die actief zouden zijn op sociale media. Ze weten vaak de kwetsbare meisjes er gemakkelijk uit te kiezen en proberen langzaam het vertrouwen van ze te winnen. Onlangs heeft de politie in de media al gewaarschuwd voor loverboys die actief zouden zijn op de bekende dating apps tinder en badoo. Ze maken accounts aan met fictieve namen en soms zelfs foto’s van andere personen. Ze doen zich voor als leuke spontane jongen, maar ondertussen hebben ze hele andere bedoeling. In opsporing verzocht was dit jaar al een stukje hierover te zien. Pas daarom altijd op bij het gebruik van dergelijke dating apps, maar ook wanneer je veel gebruik maakt van sociale media of chat websites. Ook daar zijn zij namelijk te vinden.

Als je contact hebt met een onbekende, wees dan altijd voorzichtig. Houdt het eerst bij chatten en wanneer je toch van plan bent om af te spreken, neem dan iemand mee die je goed kent en stel ook bekende personen van jezelf op de hoogte dat je een afspraak hebt met iemand van het internet of iemand die je kent via een dating app.