Buikgriep is geen normale griep
augustus 22, 2014Veel mensen verwarren een griep met buikgriep. Dat is niet vreemd, aangezien bij beide ziektebeelden het woord griep is verwerkt. Echter wordt buikgriep veroorzaakt door het norovirus en gewoon griep door het influenzavirus. Daarnaast zijn de symptomen van beide ziekte verschillend. Buikgriep is geen normale griep, maar dat je van beide ziek wordt staat vast.
Het norovirus veroorzaakt buikgriep en is zeer besmettelijk. Dat wil zeggen dat het virus eenvoudig van persoon tot persoon kan worden overgegeven. Hetzelfde geldt voor het influenzavirus. Echter is het influenzavirus lang niet zo besmettelijk als het norovirus. Beide virussen kunnen een pandemie tot gevolg hebben. Zo is onlangs een pandemie buikgriep in Congo uitgebroken, maar is vrijwel ieder jaar een pandemie griep in Nederland.
De symptomen
De symptomen van beide aandoeningen zijn verschillend. Iemand die is besmet met het norovirus hoeft overigens niet altijd klachten te ervaren, maar kan het virus toch verspreiden. Dat is ook direct het grootste gevaar van het virus. Om die reden kunnen in korte tijd zeer veel mensen besmet raken, waarbij de een wel en de ander geen symptomen ervaart. In geval van een besmetting door het influenzavirus, zijn vrijwel altijd symptomen te ontdekken. Uiteraard zijn de symptomen afhankelijk van de persoon en het griepvirus.
De symptomen van buikgriep zijn veelal maagkrampen, diarree en misselijkheid. Deze symptomen kunnen leiden tot uitdroging, wat dodelijk is. De symptomen van griep door het influenzavirus lopen sterker uiteen. Veelgehoorde symptomen zijn onder meer keelpijn, hoesten, hoofdpijn, spierpijn, koorts, oorpijn en verkoudheid.
Overeenkomst buikgriep en griep
Ondanks de verschillen zijn er ook enkele overeenkomsten te benoemen. Beide ziekten worden veroorzaakt door een virus die zeer besmettelijk is. De virussen kunnen eenvoudig via de lucht worden overgedragen, waardoor in korte tijd een pandemie kan ontstaan. Daarnaast zijn beide ziekte dodelijk voor risicogroepen. Buikgriep kan leiden tot uitdroging, wat zeer gevaarlijk is. Met name in landen waar onvoldoende vocht, zoals water, voorradig is. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Congo.
Griep is dodelijk voor personen die vallen onder de risicogroepen. Personen in de risicogroepen hebben een verzwakt immuunsysteem. Dit kan te maken hebben met de leeftijd of een eerder opgelopen ziekte. Deze risicogroepen worden jaarlijks benaderd tot het halen van een griepvaccin. Helaas biedt de griepprik geen 100% bescherming, waardoor het altijd mogelijk is om de griep te krijgen. Ondanks dat iemand is ingeënt.