Beste kantoorstoelen

Beste kantoorstoelen

februari 12, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Als het gaat om nieuwe aankopen op de werkvloer dan ligt de prioriteit vaak bij het aanschaffen van nieuwe beeldschermen en computersystemen en veel te weinig bij goed, kwalitatief kantoormeubilair. Archiefkasten, bureaus en stoelen worden eenmaal aangeschaft en haast nooit meer vervangen. Goed is goed denkt men en daar laat men het dan bij. Wat maar weinig bedrijven bedenken is dat een juiste investering op dit gebied zich zeker terug kan betalen in de prestaties. Een gezonde werkomgeving betaalt zich uit in betere resultaten over een langere termijn. Een aantal tips en voorbeelden leggen uit hoe dit veroorzaakt kan worden.

Kwalitatieve stoelen en ziekteverzuim

Het spreekt voor zich dat het personeel minder klachten van nek en rug zal hebben wanneer zij op voldoende kwalitatieve vergaderstoelen de vergaderingen bijwonen en dagelijks werkt vanaf verstelbare bureaustoelen met goede leuningen. Dit aangevuld met degelijke bureaus die op hoogte in te stellen zijn om het comfort te optimaliseren. Beeldschermen op de juiste afstand met de correcte instellingen en een muis waarmee prettig gewerkt kan worden brengen mogelijke risico’s op gezondheidsklachten nog verder omlaag en zal resulteren in minder ziekteverzuim uiteindelijk. Dit soort investeringen lijken op het eerste oog wat saai, maar hebben op de langere termijn wellicht meer resultaat dan steeds maar vernieuwen van computers, telefoons en andere gadgets op het werk. Deze aankopen worden terugverdiend met minder afwezigheid van het personeel en de daarbij horende ziektekosten.

Verkeerde houding

Het is handig als ten eerste het materiaal goed geregeld is op kantoor. De werknemers werken er tenslotte dagelijks vaak 8 uur per dag mee, Daar blijft het niet bij. Van een nog groter belang is hoe men er mee omspringt. Leuk als een vergaderstoel heerlijk comfortabel zit en de bureaustoel hoger en lager kan, maar de zithouding moet men zelf in de gaten houden natuurlijk. Daarbij is een houding met een rechte rug onontbeerlijk, zeker voor mensen die lange tijd achtereen zitten. Het onderuitgezakt zitten is zeer slecht voor de nek en rug en zal beperkt moeten worden. Korte wandelpauzen naar een glaasje water of naar het toilet verbreken het zitten en zijn gunstig voor de spieren.

Creatieve oplossingen

Om de lange zit periodes op een handige manier te splitsen zijn er genoeg opties te bedenken. Zo hoeft men heus niet telkens uren op de vergaderstoel om zaken met elkaar te bespreken. Gesprekken met kleine groepen kunnen prima voortgezet worden tijdens een wandeling door het park of in het bos bijvoorbeeld. Daar komt bij dat het menselijk brein beter werkt tijdens het lopen. En het is nog gezond ook.