Wat is er allemaal te doen op Cuba?

Wat is er allemaal te doen op Cuba?

februari 19, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Het land van Havana, het land van de Castro’s, het land waar communisme nog centraal staat maar ook het land van de vele oldtimers, de salsa en luxe sigaren. Cuba is een bijzonder land, een land waar van alles te doen is maar ook een land dat nog volop in verandering is. Op dit moment een rondreis maken door Cuba zal dan ook niet te vergelijken zijn met reis door Cuba van 5 jaar geleden of juist met een reis die in 2020 gemaakt zal worden naar dit Midden Amerikaanse land. Ondanks alle mogelijke veranderingen, willen we je een aantal reistips geven voor wat je kunt doen in Cuba. Want sommige dingen veranderen hopelijk nooit:

Rijden in een oldtimer door de straten van Santiago de Cuba
De oldtimers van Cuba kunnen niet ontbreken in dit lijstje met must do’s voor Cuba reizen. De oude auto’s in blauw, rode of andere felle kleuren rijden overal rond en veel van de auto’s zijn een taxi. Als je in Cuba bent moet je dan ook zeker een keer een ritje maken in zo’n waanzinnig voertuig, maar vergeet ze ook niet op de foto te zetten want deze auto’s in de koloniale straten van Cuba zorgen voor de mooiste plaatjes.

Zwemmen in die fel blauwe zee bij Varadero
Oke, de kust is inderdaad gevuld met resorts waar je meestal all inclusive in verblijft. Een groot contrast met de rest van Cuba. Maar wat is de zee mooi bij Varadero. Zwemmen in deze zee is verblindend en heerlijk tegelijk, een echte aanrader om naartoe te gaan als je aan de hitte van Havana wilt ontsnappen. Vanaf Havana ben je namelijk in een paar uur in Varadero.

Salsa dansen op de trappen van Trinidad
Je kan niet in Trinidad zijn geweest zonder salsa te hebben gedanst op de trappen bij het centrale plein. ’s Avonds loopt de hele stad uit naar deze dansplek, waar een band muziek maakt en iedereen zijn of haar salsa kunsten laten zien. Kan je nog niet zo goed dansen? Neem dan eerst ’s middags een lesje bij je Casa Particulares thuis of bij een dansschool. Een echte aanrader!

Sigaren roken in de straten van Havana of middenin de natuur van Viñales
Sigaren: Het bruine goud van Cuba. In de straten van Havana Vieja kom je meer sigarenwinkels tegen dan terrasjes maar ook middenin de ongerepte natuur van Viñales zijn sigarenfabrieken aanwezig. In Cuba moet je dan ook zeker een keer een sigaar roken en een paar Romeo y julieta’s of Cohiba’s kopen om mee naar huis te nemen. Veel sigarenmerken komen namelijk uit dit Midden Amerikaanse land en zijn daardoor ook voordeliger geprijsd dan thuis. Wil je een keer zelf een sigaar maken? Dan is het leuk om naar Viñales te gaan, hier vind je namelijk echte sigarenboeren en tabaksplantages.

Bewonder de traditioneel geklede Cubaanse vrouwen
Soms zijn ze al meerdere lentes jong en genieten ze in de schaduw van een zelf gerolde sigaar, andere keren zijn ze jong en nog kleurrijker aangekleed dan anders. Overal in Cuba kom je traditioneel geklede vrouwen tegen in hun grote jurken en met bloemen of haarbanden in hun donkere haren. Bewonder ze vanaf een afstandje of vraag of je voor een aantal Cuban Pesos of CUC op de foto mag.