Aantal winkelovervallen nog steeds dalende

september 20, 2014 0 Door Roel Kuipers

Wanneer je ’s morgens in de winkelstraat loopt, zijn er nog maar weinig mensen en zijn de meeste winkels nog gesloten. Op dat moment kun je goed zien hoe ondernemers hun zaak beveiligd hebben. Het zou kunnen dat er camera’s hangen maar vaak worden rolluiken gebruikt. Winkelbeveiliging blijkt effectief want het aantal winkelovervallen en inbraken is opnieuw gedaald.

In de eerste acht maanden van 2013 werden er 294 overvallen gepleegd. Dit jaar werden ‘slechts’ 232 winkeliers slachtoffer van een overvaller. Detailhandel Nederland maakte vandaag bekend dat het aantal winkelovervallen met 21 procent is afgenomen. Er zouden meerdere redenen zijn waarom er steeds minder van dit soort delicten worden gepleegd.

Samenwerking politie en winkeliers

Winkeliers hebben de winkel beter beveiligd met behulp van degelijke deursloten en bewakingscamera’s die elke bezoeker registreren. Hierdoor komen overvallers in beeld en kan de politie de daders makkelijker opsporen. De politie is intensiever gaan samenwerken met de ondernemers, aldus de brancheorganisatie.

Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit Detailhandel Nederland, vertelt dat cijfers omtrent overvallen al een aantal jaar afnemen. Mede doordat de pakkans van overvallers groter wordt en winkeliers meer in preventie investeren.

Wel wordt verwacht dat er de komende maanden meer meldingen zullen binnenkomen van winkelovervallen. Binnenkort beginnen de ‘donkere dagen’ weer en vaak wordt er dan een stijging in het aantal misdrijven gesignaleerd. In oktober is het ’s avonds sneller donker waardoor overvallers kans zien om toe te slaan, aldus Van Steeg.

Campagne Minder cash

De brancheorganisatie brengt binnenkort een campagne uit in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het moet ondernemers op de hoogte stellen van de ‘donkere dagen’. De winkeliers krijgen mogelijkheden aangereikt waardoor ze contant geld in de winkel kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door vaker aan consumenten aan te bieden om te pinnen. De campagne staat bekend als ‘Minder cash’ en moet vanaf oktober te zien zijn.