Elektrische vooruitgang

Elektrische vooruitgang

april 18, 2016 0 Door Joyce Bouwman

Iedereen is bekend met de elektrische fiets die beschikbaar is op de consumentenmarkt. Maar wat weinig mensen weten is dat de elektrische fiets al in 1890 is bedacht. Op 31 december 1895 werd het patent door de Amerikaan Ogden Bolton Jr aangevraagt onder patentnummer 552271. Echter was de eerste elektrische fiets niet heel erg snel, de fiets had geen versnellingen en de motor werkte tot 100 Ampère uit een 10 volts-accu. Twee jaar later in 1897 ontwikkelde Hosea W. Libbey uit Boston een elektrische fiets die werd aangedreven door een dubbele elektrische motor. Hiervoor vroeg Hosea W. Libbey patent aan onder patentnummer 596272. De motor die werd gebruikt voor dit model van de elektrische fiets ontworpen binnen de trapas. De trapas bij een fiets het gedeelte waarbij aan de uiteinden de cranks met de pandalen en de voorste kettingblasd zijn gemonteerd. De trapas wordt in het frame gemonteerd. Dit model werd bijna honderd jaar later aan het eind van de negentig jaren van de twintigste eeuw herontwikkeld en geimiteerd door Giant bij de Lafree elektrische fietsen. In 1898 was er een doorbraak ontwikkeld de eerste elektrische fiets werd op de markt gebracht met een aangedreven achterwiel. Dit patent werd aangevraagd door Mathew J. Steffens. In dit systeem werd gebruik gemaakt van een systeem om het achterwiel rechtstreeks via de achterband aan te drijven. In 1899 werd er een gelijkbare elektrische fiets uitgebracht door John Schnepf onder patentnummer 627066. Dit model maakte gebruik van een vergelijkbaar systeem.

Plaatsing van de accu
Fietsen op een elektrische fiets is lichter dan op een gewone fiets, dit komt door de trapondersteuning die een elektrische fiets biedt. Dit word weer opgeleverd door de motor van de elektrische fiets. De motor van de elektrische fiets kan op verschillende plekken worden gemonteerd op de fiets dit is afhankelijk van welk model het is. De motor kan bij het voorwiel worden gemonteerd, bij het achterwiel en onderaan bij de trapas. Een elektrische fiets met een motor in het vooriwel heeft meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Dit heeft als voordeel dat het systreem nagenoeg onderhoudsvrij is wat betekend dat je er niet veel moeite voor hoeft te doen om de fiets in goede staat te houden. Wanneer de motor in het achterwiel zit is er geen plek voor een naafversnelling. De versnelling zit dan aan de buitenkant van het wiel. De kettingkast is dan bovendien half open in plaats van volledig dicht. Wanneer de motor in het achterwiel zit heeft de elektrische fiets een directe aandrijving, waardoor de bestuurder altijd een duwtje in de rug krijgt. Deze elektrische fietsen ook lekker licht als er weinig of geen trapondersteuning is. Echter is het nadeel dat er meer onderhoud moet plaats vinden. Hierbij kan je denken aan de ketting, deze dient namelijk af en toe in gesmeerd te worden, om permanente beschadiging te vermijden. Zit de motor in het midden bij de trapas, dan is het zwaartepunt van de fiets laag, waardoor de elektrische fiets extra stabiel en comfortabel is. De plek van plaatsing van de motor op de elektrische fiets is van grote invloed op het rijgedrag van de fiets. Daarom is het belangrijk dat je als consument alle drie de verschillende plaatsingen test. Want het is belangrijk dat de keuze wel overwogen word gemaakt.

Verschil tussen de traditionele fiets en de elektrische fiets
Onder de traditionele fietsen vallen een aantal verschillende soorten fietsen. Hierbij kan je denken aan de racefiets, de kinderfiets en de traditionele mannen en vrouwen fietsen. Deze modellen bestaan al erg lang en worden veel gebruikt. Mensen gebruiken de normale fiets voor verschillende dingen. Ten eerste om naar hun werk te gaan. Ten tweede om boodschappen te gaan doen. Ten derde om een lekker stuk door de natuur te gaan fietsen voor dat stukje frisse lucht waar men van houdt. Tot slot word de fiets vaak gebruikt om uit te gaan. Dat scheelt weer boetes en onnodig gedoe. Voor interessante elektrische fietsen zijn er veel aanbieders in binnen en buitenland. De prijzen verschillen enorm daarom is het van belang om goed te kijken wat er zoal in de markt word aangeboden. Er zijn steeds meer consumenten die overstappen naar de elektrische fiets vaak wordt tevens ook de hometrainer gebruikt om aan dat stukje dagelijkse beweging te voldoen.

Afzet en omzet
De verkoop van elektrische fietsen (e-bikes) is afgelopen jaar (2014) met ruim 16 procent gestegen. Daarmee groeit de vraag naar e-bikes bijna vier keer zo hard als de totale vraag naar fietsen. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging maandag hebben gepubliceerd. Inmiddels heeft ruim een op de vijf verkochte fietsen elektrische trapondersteuning. In totaal werden in 2014 meer dan 1,05 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Daarbij zaten 223.000 e-bikes. De totale omzet uit de verkoop van fietsen nam met ruim 11 procent toe tot €886 miljoen euro.