Alles over de piano

Alles over de piano

juni 25, 2021 Uit Door Joyce Bouwman

Geschiedenis van de piano

De piano werd uitgevonden tussen 1698 en 1709 door Bartolomeo Cristofori in Florence. In die tijd werd het nog een pianoforte genoemd. De voorloper van de piano was de klavecimbel. Toen de piano werd uitgevonden werd hij fortepiano gemoed. Mozart speelde en componeerde al zijn beroemde stukken op deze piano. Pianoforte letterlijk zacht en hard in het Italiaans. Hiermee wordt de kracht bedoeld waarmee de hamer van het mechaniek de snaren bespeelt van een toets. De kracht waarmee je op de toets drukt realiseert het geluid wat er gespeeld wordt. Bekende pianobouwers zijn onder andere August Forster, Fazioli en Schimmel. Bent u op toevallig op zoek naar een Schimmel piano? Kijk gerust eens op de site van Emile van Leenen Piano’s.

Soorten Piano’s

Er zijn diverse soorten piano’s verkrijgbaar, ieder met hun eigen kenmerken. Zo kennen we allemaal de gewone piano maar daarnaast kun je ook pianospelen op een elektrische piano. Ook de vleugel waar klassieke muziek op wordt gespeeld is bij de meeste mensen wel bekend. Mocht je van plan zijn om piano te leren spelen en/of een piano aan te schaffen, loop dan eens een winkel zoals bijvoorbeeld pianowinkel Clavis eens binnen om je te laten adviseren en zo tot een juiste keuze te komen. Bij Clavis werken vaklui die verstand hebben van piano’s en je verder op weg kunnen helpen bij het huren of aanschaffen van een piano of vleugel.

Piano liefhebbers gezocht

Ons onderwijs biedt hedendaags vele mogelijkheden. Het gevaar dreigt dat er de komende jaren een tekort aan ambachtslieden zal ontstaan. Een oplossing kan zijn om meer te investeren in vakopleidingen. Volgens een nieuw gepubliceerd onderzoek van het Centrum voor Ambachtseconomie, is er een tekort aan 485.000 vakmensen in 2025. Denk hierbij aan zadelmakers, banketbakkers, maar ook in de pianotechniek. Goede vakmensen zullen dus altijd nodig blijven. Een echte vakman is bijvoorbeeld Emile van Leenen uit Amsterdam. Hij doet het onderhoud, stemmen en bouwt piano’s. Het zou zonde zijn dat deze uniek ambacht straks niet meer bestaat. Ben je benieuwd naar zijn werk en wil je er graag meer over weten? Bezoek dan eens de site van Emile van Leenen Piano’s.

Beste pianospeler van Nederland

Een van de beste pianospeler van Nederland is al sinds jaar en dag Wibi Soerjadi. Hij was 11 toen hij begon met spelen, dat is relatief oud. Daarom is het nog knapper dat hij zo goed is geworden. De geboren Leidenaar is inmiddels 46 jaar oud. In 1992 speelde Soerjadi op Koninginnedag voor Koningin Beatrix en Prins Claus.