Beschermen van data

Beschermen van data

december 27, 2022 Uit Door Joyce Bouwman

Hoe voorkom ik dat belangrijke data verloren gaan?

Er zijn een aantal belangrijke stappen op het gebied van data security die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat belangrijke computerdata niet verloren gaat:
– Maak regelmatig back-ups van je bestanden. Dit kan op een externe harde schijf, cloudopslag of een andere locatie die fysiek gescheiden is van je computer. Zo heb je altijd een kopie van je bestanden als er iets misgaat met je computer.
– Gebruik antivirussoftware om je computer te beschermen tegen malware en andere kwaadaardige software. Dit kan helpen voorkomen dat je bestanden beschadigd raken of verloren gaan.
– Gebruik een ups (uninterruptible power supply) om je computer te beschermen tegen stroomonderbrekingen. Zo voorkom je dat je computer uitvalt tijdens het opslaan van bestanden, wat kan leiden tot bestandscorruptie.
– Maak regelmatig een diagnose van je harde schijf om te controleren op fouten of problemen. Als je fouten of problemen ontdekt, kun je deze op tijd oplossen voordat ze leiden tot gegevensverlies.
– Gebruik een externe harde schijf of cloudopslag om je belangrijkste bestanden op te slaan. Zo heb je altijd een kopie van je bestanden, zelfs als je computer wordt gestolen of beschadigd raakt.

Door deze stappen te volgen, kun je de kans op gegevensverlies significant verkleinen. Het is echter nooit 100% te voorkomen, dus het is altijd verstandig om regelmatig back-ups te maken van je belangrijke bestanden.

Verloren data terugkrijgen

Als je al belangrijke data hebt verloren en deze wilt terughalen, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen:
– Zoek naar een back-up van de verloren gegevens. Als je regelmatig back-ups maakt, is de kans groot dat je een kopie van de verloren gegevens hebt. Zoek naar back-ups op externe harde schijven, cloudopslag of andere locaties waar je bestanden hebt opgeslagen.
– Gebruik data recovery software. Er zijn verschillende softwarepakketten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om verloren gegevens te herstellen. Deze programma’s kunnen scannen naar verloren bestanden en proberen deze te herstellen.
– Neem contact op met een professioneel data recovery bedrijf zoals bijvoorbeeld SJ Solutions. Als je de verloren gegevens niet kunt terughalen met behulp van software, kun je overwegen om contact op te nemen met een professioneel data recovery bedrijf. Zij hebben vaak speciale tools en technieken om verloren gegevens te herstellen, maar het kan wel duur zijn.
Het is belangrijk om te onthouden dat het herstellen van verloren gegevens nooit 100% gegarandeerd is. Het hangt af van de oorzaak van het gegevensverlies en de staat van het opslagmedium waarop de gegevens waren opgeslagen. Als je regelmatig back-ups maakt van je belangrijke bestanden, verklein je de kans op gegevensverlies en maak je het makkelijker om verloren gegevens te herstellen als het nodig is.