Kopers en makelaars in een lastig parket

Kopers en makelaars in een lastig parket

april 12, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

De Nederlandse Vereniging van Makelaars constateert vandaag publiekelijk op het nationale nieuws dat de Nederlandse woningmarkt nog verder is vastgelopen. De achterliggende redenen zouden onder andere zijn dat de nieuwbouw stagneert, aanzienlijke prijsstijgingen hebben plaatsgevonden en dat het totale aanbod van huizen sterk gekrompen is.

Wat betekent het voor de potentiële koper?

De spanning op de woningmarkt heeft een lijnrechte consequentie op de positie van potentiële kopers en uiteraard ook de verkoopmakelaars, aldus de NVM. Dit is gebaseerd op de kwartaalcijfers van de vereniging. Het slinken van het woningaanbod resulteert in een schrikbarend gemiddelde. Zo wijst een berekening uit dat er voor een potentiële koper nog geen 5 huizen zijn die passen bij de behoefte en de portemonnee. Aan het begin van 2018 waren dit er nog meer dan 6. Een droge calculatie maar desalniettemin niet te onderschatten.

Hiernaast zouden woningcorporaties meer kunnen doen. Statistisch gezien kunnen meerdere huizen die in beheer zijn van corporaties te koop kunnen worden gezet om de woningbouw enige verlichting te bieden. Een koophuis bemachtigen lijkt een steeds zwaardere opgave te zijn, die zich niet meer beperkt tot de grote steden. NVM waarschuwt dat bij een voortzetting van de huidige situatie een infarct kan ontstaan op de woningmarkt.

Bouwbedrijven, ontwikkelaars, makelaars en taxateurs

Bovenstaande moeten zich volgens de NVM geroepen voelen om innovatief te zijn en concrete acties te ondernemen. Woningen in een lagere prijscategorie, rond de anderhalve ton, hebben qua aantal verkopen een enorme daling meegemaakt, ten opzichte van vorig jaar. Het verschil met het eerste kwartaal van 2017 is zo’n veertig procent. De hoogste categorie woningen, van boven de vijf ton, steeg qua verkopen met zo’n tien procent. Het verkopen en kopen staat direct met elkaar in verband. Particulieren en bedrijven wachten met het verkopen van hun pand totdat er logischerwijs een huis of appartement beschikbaar is gekomen. En daar zit het knelpunt: er worden te weinig woningen te koop aangeboden.

Waar gaat het allemaal naartoe?

Dit jaar ligt de gemiddelde verkoopprijs van een huis bijna tien procent hoger dan in het vorige jaar. Als we naar appartementen kijken ligt de stijging anderhalf keer hoger. De metingen zijn voornamelijk rond de hoofdstad uitgevoerd. Andere steden tonen in sommige gevallen prijsstijgingen, ten opzichte van 2017, van zo’n 25 procent!

De prognose is momenteel niet rooskleurig. Er wordt verwacht dat het aantal verkopen van woningen zal blijven dalen en daarmee hogere huizenprijzen ontstaan. Concrete oplossingen worden gezien in het de bouw van huizen die bestemd zijn voor specifieke doelgroepen en het vinden van agrarisch vastgoed voor de ombouw naar woningen. Een spannende situatie waar potentiële kopers niet optimistisch van worden maar informatie die wellicht een en ander opheldert.